Wedstrijdleiding schrapt openingsrit in Rally van Zweden: te weinig sneeuw

Print
Wedstrijdleiding schrapt openingsrit in Rally van Zweden: te weinig sneeuw

Foto: Photo News

De wedstrijdleiding van de Rally van Zweden, de tweede van in totaal dertien wedstrijden die meetellen voor het WK rally,heeft laten weten dat de openingsrit van donderdagavond geannuleerd wordt. De rijders zullen het parcours verplicht afleggen als een tweede shakedown. De echte shakedown van donderdagochtend wordt ook beperkt tot één verplichte passage. De maatregelen zijn het gevolg van de zachte weeromstandigheden.

Niet alleen in België laat de winter op zich wachten, ook in het hoge noorden. En dus komt de mededeling van de wedstrijdleiding niet onverwacht. Ook vandaag bleef de temperatuur in Karlstad positief en ligt er geen sneeuw met als gevolg dat de 1.9 km lange openingsrit geschrapt wordt.

In het persbericht wordt verwezen naar een positieve ontmoeting tussen vertegenwoordigers van Rally van Zweden, de FIA, de WRC Promotor. Zij hebben samen beslist om de openingsrit om te vormen tot een tweede shakedown in plaats van een klassementsrit tegen de tijd. Hierdoor zullen de toeschouwers de wagens toch te zien krijgen. Elke wagen is verplicht om de het parcours af te leggen.

“Dit was de beste manier om de situatie betreffende de bandensituatie aan te pakken. Ik ben blij dat we in Karlstad toch wat actie zullen zien”, reageerde Glenn Olsson, CEO van de Rally van Zweden. Zoals het reglement het voorziet, blijven spijkerbanden verplicht. Door de annulering van de klassementsrit van donderdagavond blijven er nog 10 klassementsritten over goed voor 182 km.

Het goede nieuws is dat het vandaag gesneeuwd heeft op de proeven die vrijdag en zaterdag gereden worden. Afgaande op de weersvoorspellingen zou het de komende dagen nog wat sneeuwen. Overdag klimmen de temperaturen net boven het vriespunt om ‘s nachts een stevige duik te nemen.

Thierry Neuville is kritisch: “Men vraagt ons om iets onmogelijks te doen”

Aan de vooravond van de Rally van Zweden is Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) woensdag vrij kritisch over de situatie waarin hij en zijn collega-rijders zich bevinden. De Oostkantonner laat uitschijnen dat als het aan hem had gelegen hij ervoor geopteerd zou hebben om de Rally van Zweden niet te rijden. “Ik zie er niet meteen het nut van in om een gravelwedstrijd te rijden met niet-aangepaste banden. Men vraagt ons om iets onmogelijks te doen”, stak Thierry Neuville fors van wal.

Wedstrijdleiding schrapt openingsrit in Rally van Zweden: te weinig sneeuw
Thierry Neuville heeft zijn twijfels bij de situatie in Zweden Foto: BELGA

“Rijden met spijkerbanden op gravel is op zich niet gevaarlijk. Het wordt pas gevaarlijk van zodra de spijkers afbreken en je nadien zonder spijkers op sneeuw en ijs terechtkomt. Op zo’n moment wordt de wagen onbestuurbaar. Door het gebrek aan sneeuw zal de snelheid ook omhoog gaan. Wanneer je te breed gaat, dreig je te crashen of kom je in een gracht terecht. En hoe zit dat met de banden? Raken die bij hoge snelheden sneller oververhit? De banden zijn smaller, de flanken zachter. Hoe zit dat in de koorden bij het afsnijden van de weg? Niemand die het weet. We moeten drie ritten met deze banden doen. Dan wordt het sowieso onmogelijk om voluit te gaan, want je moet ook in de laatste kilometers van de derde rit nagels overhouden.”

Vandaag en de voorbije dagen sprak Neuville meermaals met de teamleiding. “Ik heb met Andrea Adomo gesproken. Ik heb duidelijk gezegd dat ik geen voorstander ben om in deze omstandigheden te rijden. Ik had me aan veel betere wedstrijdcondities verwacht dan dewelke ik deze ochtend gezien heb. Morgenochtend rijden we een eerste shakedown en morgenavond een tweede. Wat vrijdag betreft: de rit van Finskogen is volgens mij onberijdbaar. De eerste 3 à 4 km en de laatst 2 km ligt er ijs. Al de rest er tussen is gravel. Dat wil zeggen 70 à 80 procent van het parcours. Stel dat die rit ook nog eens geschrapt wordt, dan rijden we nog eens 42 km minder.”