maandag 10 februari 2020 - Nevensporten
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Kirsten Flipkens loodste België naar de finale van de Fed Cup. Photo News

België mag met ambities naar Fed Cup-finale

België staat dankzij een 3-1-zege tegen Kazachstan samen met elf andere landen in de finale van de Fed Cup. In Boedapest midden april valt naast de sportieve eer ook een prijzenpot van 18 miljoen dollar te verdelen. Kirsten Flipkens zorgde voor het beslissende punt, nadat Elise Mertens haar twee enkelspelen gewonnen had.

Een merkwaardige statistiek. België, toch een land van rang en stand in het vrouwentennis, had slechts één van zijn vier jongste Fed Cup-duels gewonnen (in Italië, voorjaar 2018) én moest al tot 2011 terugwroeten voor zijn jongste thuiszege (tegen de VS in Antwerpen). De vijf daaropvolgende home ties gingen stuk voor stuk verloren. Om de eindfase van de vernieuwde Fed Cup te bereiken, moest dus tegen Kazachstan die sombere reeks doorbroken worden.

Emoties

Elise Mertens was met haar 19de plek de hoogst gerankte van de acht deelneemsters. Tegen twee taaie Kazachse tegenstanders ging het niet zonder slag of stoot, maar de 24-jarige Limburgse won wel haar beide singles. Een voortreffelijke Kirsten Fllipkens (WTA 81) maakte het vervolgens af door Zarina Diyas (WTA 61) met sluw en creatief tennis weg te zetten. Twee sets lang toonde Flipkens dat ze zelfs op haar 34ste qua balbehandeling voor weinigen op het circuit moet onderdoen. Languit op de Kortrijkse vloer gelegen ontving ze de felicitaties van haar ploegmaats, van haar kapitein en van haar publiek. Er borrelde zelfs een portie emoties op. “Misschien was dit wel de laatste wedstrijd die ik voor de Fed Cup in eigen land gespeeld heb. En als dat zo zou zijn, dan was dit toch een mooi afscheid na 17 jaar.”

Prijzenpot

Met ook nog Alison Van Uytvanck en – wie weet? – Kim Clijsters achter de hand, zal kapitein Johan Van Herck op het gravel van Boedapest tijdens de finaleweek kunnen kiezen uit een sterke selectie. Aan de Donau ligt naast de sportieve eer ook een aardige duit klaar. De twaalf landen verdelen 5,4 miljoen euro onder mekaar terwijl de 48 speelsters strijden voor een totale prijzenpot van 11,9 miljoen euro.

Nieuwe Video's