maandag 10 februari 2020 - Hasselt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Serge Minten

Studeren in Limburg

Studeren in Limburg: wat als je geen idee hebt wat je wilt studeren?

Hasselt

Je studiekeuze heeft een grote invloed op het verloop van je latere carrière. Maar wat als je echt geen idee hebt wat je wilt studeren? In die situatie zit ook de 17-jarige Lara Rajkovic uit Hasselt. Ze zit in haar laatste jaar Wetenschappen-Wiskunde aan Kindsheid Jesu.

Laatstejaarsleerlingen in het secundair onderwijs worden dezer dagen overspoeld met informatiebrochures van hogescholen en universiteiten uit het hele land. Het kiezen van een studierichting is dan ook een belangrijke beslissing. Sommige jongeren weten al van kleins af aan dat ze later leerkracht, dokter of kapster willen worden, anderen moeten bij het begin van het eerste academiejaar de knoop nog doorhakken.

Wat doe je als je helemaal geen idee hebt wat je wilt gaan studeren? Hoe vind je je weg in het immense studieaanbod? Ook de Hasseltse Lara Rajkovic worstelt met die vragen. “Ik zit in een studierichting met 6 uur wiskunde en ik haal bovendien goede schoolresultaten”, vertelt ze. “Ik heb dus heel wat opties en ik weet ook wel wat ik aankan. Maar ik weet helemaal niet wat ik graag wíl doen. Hoe begin ik aan mijn studiekeuze?”

Begeleiding

Voor wie op dit moment nog geen keuze heeft kunnen maken, is er geen reden tot paniek. “Je bent alvast goed op tijd begonnen, en dat is een troef”, zegt Sarah Timmermans van UHasselt. “Het aanbod is bovendien zo groot dat je mits wat begeleiding zeker een richting vindt die op je lijf geschreven is”, vertelt Anneleen Huisman, coördinator studieloopbaanbegeleiding bij PXL.

De eerste tip die studiebegeleiders geven, is om jezelf te leren kennen. “Ga op zoek naar je persoonlijkheid en je interesses, en sta ook eens stil bij je studiemethode”, zegt Huisman. “Praat zeker eens met de mensen om je heen. Vraag aan familie, vrienden of leerkrachten wat jouw sterke punten zijn of waar je juist minder goed in bent”, raadt Timmermans aan. “Ook de vraag ‘Wat zie jij mij doen?’ kan soms interessante inzichten opleveren”, voegt Rita Janssen van de dienst studieadvies bij UCLL nog toe.

Verkennen

In een volgende stap verken je dan het aanbod. “Ga eerst eens na hoe het hoger onderwijs eruitziet”, zegt Huisman. “Kijk welke niveaus er bestaan en welke opleidingen er binnen de verschillende studiegebieden aangeboden worden.” Daarna is het raadzaam om een lijstje te maken van de opleidingen die je interesseren. “Probeer je te beperken tot maximaal vijf opleidingen, die je dan beter gaat verkennen”, zegt Huisman. “Ook door opleidingen die je zeker niet wilt doen te schrappen, kan je je lijstje met opties stilaan verkleinen”, zegt Timmermans. “Ga nadien op ontdekking. Bezoek de infodagen van verschillende hogescholen en universiteiten, praat met docenten en studenten en volg eens een les tijdens de openlesdagen.”

Onder meer bij PXL kunnen leerlingen uit het secundair onderwijs na de schooluren al een vak volgen aan de hogeschool. “Daarnaast kunnen ze ook deelnemen aan avondsessies die gaan over de werking van het hoger onderwijs en het maken van een studiekeuze”, zegt Huisman. “In de zomerperiode organiseren we workshops voor studenten die het niet makkelijk vinden om zelf tot een goede keuze te komen.”

“Vergeet zeker ook niet in je buurt rond te kijken”, zegt Janssen. “Als je een mogelijk beroep of opleiding ziet zitten, vraag dan aan vrienden of kennissen van je ouders of ze iemand kennen met dat beroep of in die opleiding. Een babbel met zo iemand is meestal heel verhelderend en inspirerend.”

Instrumenten

Tot slot zijn er ook heel wat instrumenten om studenten te begeleiden bij hun studiekeuze. “In secundaire scholen wordt er meestal gewerkt met de online exploratietool Columbus”, zegt Janssen. “Maar ook op de website onderwijskiezer.be vind je verschillende testen, net zoals op ons eigen platform ucll.be/orient.”