© Luce Rutten

© Luce Rutten

© Luce Rutten

© Luce Rutten

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

COLUMN Hallo Rijzende Ster

Luce Rutten schrijft een column over het dagelijkse leven in Tessenderlo.

Luce Rutten

Toen ik haar voor het eerst zag optreden was ik meteen verkocht. Zij mocht nochtans maar één aria zingen, als sluitstuk van een huiskamerconcert. We schreven februari 2018 en Eva Vanduren studeerde nog aan de Tilburgse Fontys Hogeschool. In juni 2019 rondde zij daar haar opleiding af in de richting Klassiek Muziektheater. Enkele Looise fans van het eerste uur togen richting Nederland om haar afstudeeropvoering ‘Een tamme roos’ bij te wonen, maar door autopech raakte de delegatie niet verder dan de grens. Gelukkig komt er een herkansing (voor de fans; Eva zelf slaagde met glans): begin volgend jaar wordt het stuk opgevoerd in ons eigen cultuurhuis. Daar schitterde de jonge diva al twee keer met een matinee vol evergreens uit de lichte klassieke muziek. Haar prachtige sopraanstem, haar bruisende présence en adembenemende outfits charmeerden daar beide keren een nokvolle theaterzaal.In Celtic Art Gallery Ham demonstreerde Eva al met brille wat het genre ‘muziektheater’ te bieden heeft. De combi acteren-zingen is haar op het levenslustige lijf geschreven. Zij ziet het als haar missie om de klassieke muziek uit zijn oubollige imago te bevrijden. Mijn ticket is al geboekt om haar op 21 maart in de Looise B&B Auberginn zieltjes te zien bekeren tot de liefde voor klassiek. Zelfs kerkelijke liederen blaast zij bij gelegenheid energiek nieuw leven in. Een kerstconcert in de kerk, het kerstfeest van een vrouwenvereniging, een concertmis samen met een vocaal ensemble (Genk, 5 april 2020) … Onze spring-in-‘t-veld luistert ze enthousiast op. Zelfs de middeleeuwse Hildegard von Bingen klinkt springlevend als Eva haar liederen vertolkt.

Eva is nog maar 26, maar de veelzijdigheid die zij nu al tentoonspreidt halen weinigen in een lang leven. Zij is niet alleen gediplomeerd in het zingen en acteren maar ook – hou u vast – in de Toegepaste Economie. Voorlopig houdt zij voor de zekerheid deeltijds een commerciële functie aan en leeft zij zich kunstzinnig uit in bijberoep. Maar haar ster rijst met zo’n duizelingwekkende snelheid dat daar snel verandering in kan komen. Heel Vlaanderen leerde haar afgelopen december kennen als de flamboyante cafébazin Frederieke in de soap Thuis. In die gastrol werd zij na enkele weken al vermoord. Maar niets is beter voor je faam dan jong te sterven, dat zouden veel artiesten volmondig beamen als het hun postuum werd gevraagd. En kijk, amper een maand na die sterfscène op het scherm verrijst Eva als ‘Mi’ in operette ‘Het Land van de Glimlach’ van Franz Lehar, waarmee het Vlaams Muziek Theater langs culturele centra toert, van Knokke-Heist tot Maaseik. Mijn ticket is – wat dacht u? - al geboekt!

En deze maand laat Eva alweer een nieuwe prestatie noteren op haar palmares. TVL start met een programma waarin gasten hun verhaal mogen komen doen. ‘Hallo Limburg’ wordt afwisselend gepresenteerd door oude rot in het vak Rudi Moesen en onze Eva. Tessenderlo glimt van trots: om de twee weken schittert het Looise talent elke werkdag op het regionale scherm. Mijn digibox is geprogrammeerd. De kijkcijfers van TVL schieten dra als een raket de hoogte in, let maar op!

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio