Neos Zutendaal ijvert mee tegen blindheid in Afrika

Print
Zutendaal - Op 6 februari vond in Zutendaal een boeiende causerie plaats waarvan de opbrengst bestemd is voor blinde kinderen in Afrika.

Voor negentig aanwezigen brachten Anniek Geerkens van ‘Licht voor de Wereld’ en de oogartsen Huib Lodewijks en Catherine Deghislage van het ZOL Genk uiteenzettingen rond de problematiek ‘ogen’. Beide dokters illustreerden aan de hand van uitvoerig beeldmateriaal oorzaak en gevolgen van oogziekten. Anniek Geerkens legde uit dat van de 36 miljoen blinde mensen wereldwijd negentig procent woont en leeft in ontwikkelingslanden en hield een pleidooi voor steun. Tachtig procent van alle blindheid is immers te voorkomen of te genezen.

Licht voor de Wereld is een Belgisch ngo die al 20 jaar bestaat en samen met lokale partners in Afrika vermijdbare blindheid bestrijdt. Ze bevordert tevens de integratie van personen met een visuele beperking via inclusief onderwijs. De vraag om steun is niet ijdel. Met 300 euro kan een cataractoperatie geschonken worden aan twee blinde kinderen in Afrika. Neos Zutendaal steunt het project in het kader van het actieplan ‘Neos met een Hart’. Het Genkse Kisarocomité waar leden van Neos Zutendaal deel van uit maken werkte mee aan de bouw van de oogkliniek voor de befaamde Vlaamse oogarts Dr. Noë die sinds 2008 werkt in het oogziekenhuis van Kabgayi. De ploeg van het Kisarocentrum dat opgericht werd door de befaamde broeder Cyriel bouwt een drietal ondergrondse regenwaterputten van 30 m³ bij de nieuwe kliniek, die voorziet in 20 privékamers voor rijke en 60 bedden voor arme patiënten die niets moeten betalen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio