Jaak Geerits presenteert verborgen geometrie van Gioacchino da Fiore

Print
Genk - Toen Genk in 2016 een vriendschapsverdrag sloot met de Zuid-Italiaanse stad San Giovanni in Fiore kreeg kunstenaar Jaak Geerits de opdracht om een kunstwerk voor de stad te maken. Hij raakte daarbij gebiologeerd door de figuur van de stichter van San Giovanni in Fiore. Zijn onderzoek werd onlangs in boekvorm gepubliceerd.

Mede dankzij zijn vriend, de Genkse accountant Luigi Albano waarvan de ouders afkomstig zijn uit deze Calabrische plek, kreeg kunstenaar Jaak Geerits de opdracht om in San Giovanni in Fiore een triptiek voor de stad te maken. Daar maakte hij kennis met kunstwerken van de stichter van de stad, Gioacchino da Fiore, een ongewone geestelijke uit de twaalfde eeuw, die zijn notarisbaan liet staan om cisterciënzermonnik en later abt te worden en om nog later een eigen orde de stichten.
Toen hij diens kunstwerken onder de loep nam viel Jaak van de ene verrassing in de andere. De kunstwerken van de abt, die het Bijbelverhaal illustreert in drie periodes - het Oude Testament, het Nieuwe Testament en de periode van de Heilige Geest, met veel aandacht voor de Apocalyps - blijken gebaseerd op een hele reeks meetkundige figuren zoals driehoeken, kwadraturen van de cirkel, gulden snedes en spiralen. Dat was in die tijd zeker niet gebruikelijk want wiskunde en ook wetenschap was toen nog een beetje des duivels. Misschien is dat de reden waarom Gioacchino da Fiore zijn geometrische vormen en zijn wiskundige formules als het ware verstopt onder zijn tekeningen.Later zouden de wiskundige Fibonacci en de schrijver Dante met deze ideeën naar buiten komen en zo voorlopers worden van de Renaissance in Europa.

Jaak Geerits toverde deze geometrische vormen te voorschijn en zijn onderzoek werd tijdens een internationaal congres - in 2019 in San Giovanni in Fiore - besproken onder de titel 'Orde en wanorde bij Gioacchini da Fiore'. Het verscheen intussen ook in boekvorm en werd recent door de auteur gepresenteerd in de Genkse bibliotheek voor een ruim en internationaal gezelschap.


Wie het werk eens grondig wil uitpluizen kan dit boek aanvragen (enkel verzendingskosten) bij Luigi Albano, luigi.albano@skynet.be en dit zolang de voorraad strekt. Je bent wel enkele avonden zoet als je het allemaal uit wil puzzelen...


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio