Bye bye, Britain: “Begin van een nieuwe bladzijde in Britse geschiedenis”

Print

De Brexit is een feit. Sinds middernacht is het Verenigd Koninkrijk niet langer een lidstaat van de Europese Unie. Het land was in 1973 toegetreden, maar aan dat lidmaatschap is nu na 47 jaar een einde gekomen.

Bye bye, Britain: “Begin van een nieuwe bladzijde in Britse geschiedenis”
Foto: AP

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om na het referendum van 23 juni 2016 de Brexit te realiseren. De uitslag kostte toenmalig premier David Cameron zijn job, en zijn opvolgster Theresa May slaagde er ondanks verwoede pogingen niet in het felbevochten Brexit-akkoord met de Europese Unie door het Lagerhuis goedgekeurd te krijgen.

Het was pas nadat May op haar beurt plaats had geruimd voor Boris Johnson dat er licht aan het einde van de tunnel kwam. Johnson sleepte een nieuw akkoord uit de brand en kon daar uiteindelijk een meerderheid voor vinden. Hij had daarvoor wel vervroegde verkiezingen nodig die hem een comfortabele meerderheid opleverden. Zijn slogan ‘Get Brexit done’ bleek bij de kiezers niet in dovemansoren gevallen te zijn.

Het einde van het Britse EU-lidmaatschap betekent ook het begin van een overgangsperiode. Voor de EU is het Verenigd Koninkrijk nu officieel een derde land, maar het blijft nog tot eind dit jaar lid van de Europese douane-unie en van de Europese eengemaakte markt. Die transitie moet Londen en Brussel de kans geven een akkoord te vinden over hun toekomstige relaties. Ook al waarschuwt de EU dat de timing bijzonder krap is, sluit de regering-Johnson een verlenging van de overgangsperiode al bij voorbaat uit.

Johnson hoopvol over “het begin van een nieuw tijdperk”

De Brexit “is niet het einde maar wel het begin” van “een nieuwe akte in ons grote nationale drama”. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson vrijdag gezegd in een toespraak een uur voor de exit uit de Europese Unie.

“Het belangrijkste om vanavond te zeggen is dat dit niet het einde is, maar wel het begin, het moment waarop de dag aanbreekt en het gordijn opgaat voor een nieuwe akte in ons grote nationale drama”, voegde hij er aan toe.

De brexit zal “een doorslaand succes” zijn, “ongeacht de obstakels”, aldus Johnson. “Wat de obstakels onderweg ook zijn, ik weet dat we zullen slagen.” Johnson beloofde zijn landgenoten een “nieuw tijdperk van vriendschappelijke samenwerking” met de Europese Unie.

Bye bye, Britain: “Begin van een nieuwe bladzijde in Britse geschiedenis”
Foto: AFP

De Britse regering publiceerde een uur voor de brexit een filmpje met de speech van Johnson. Hij stelde dat veel mensen “dachten dat dit moment nooit zou komen”, terwijl anderen ongerust en bang zijn. “En is er is een derde groep, waarschijnlijk de grootste, die begon te vrezen dat het politieke getouwtrek nooit zou eindigen.”

Johnson vertelde het land te willen verenigen en de toekomst in te willen leiden. Hij wil de “herwonnen soevereiniteit” van zijn land gebruiken om de veranderingen te realiseren waar mensen voor hebben gestemd. Hij noemde als voorbeelden onder meer het “controleren van de

migratie” en het sluiten van handelsakkoorden.

De Britse premier zei ook dat de EU zich, “ondanks al haar kwaliteiten”, de afgelopen halve eeuw heeft ontwikkeld op een manier die niet meer past bij zijn land. “En dat oordeel hebben jullie, het volk, geveld in het stemhokje. Niet een, maar twee keer.”

Lees meer over de Brexit