Vogels observeren (COLUMN)

Print
Vogels observeren (COLUMN)

Foto: Marleen Sijbers

Zutendaal - Marleen Sijbers schrijft over het leven zoals het is in Zutendaal

Vorig weekend werd het jaarlijks vogel-tellen door Natuurpunt georganiseerd. Heel wat dorpsgenoten zaten met verrekijker, pen en papier in de aanslag om enkele uren mee te doen aan deze rustgevende actie. Je kon, comfortabel, van achter je keukenraam gevogelte observeren.
Roger Ghijsen, een kameraad van ons, heeft speciaal voor dat doel een permanente observatiepost in de buurt van zijn tuinvijver gebouwd. Het is zijn hobby om heel geduldig te wachten tot een vogel zich verwaardigt om in de buurt van de lens van zijn fototoestel te landen. Als zo’n beestje zich in een fotogenieke hoek presenteert, is Rogers dag goed.
Jullie zien bij deze column een foto van zo’n vogel uit zijn tuin. In de Maaskant noemen ze dat een ‘kwèker’. De mooie AN-naam van het beestje is ‘een keep’. Roger leerde me dat dit één van de vele wintergasten is. Het is ongelooflijk te bedenken dat dit mus-grote diertje helemaal vanuit het Hoge Noorden naar Zutendaal vliegt om te overwinteren.

Mijn schoondochter schonk me met Kerst een zeer elegant vogelvoederhuisje. Dat staat te lonken op een plantenbak in de buurt van de keuken. Helaas, ik denk dat er teveel beweging in huis is. Heel schrikachtig blijven de vogels daar weg. De mezenbollen, die her en der aan struiken hangen, zijn wel populair. Veel gewemel van divers gevederde smullers was er dit weekend niet te bespeuren. Eén voorzichtige merel, hoopte heel bescheiden haastig wat voedsel bij elkaar te scharrelen. Niet bang uitgevallen is een roodborstje. Zodra mijn man in de tuin werkte, volgde dat diertje hem als een enthousiaste kleuter.
Blijkbaar had ik veel vroeger moeten beginnen met voederen, zodat ik op die manier enkele vaste klanten naar onze tuin kon lokken. Volgend jaar lukt me dat zeker.

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio