Aangeboden door Renault

© Renault

Hoe ver kan je rijden met een elektrische wagen?

Sommige bestuurders aarzelen om een elektrisch voertuig aan te schaffen omdat ze er van overtuigd zijn dat het rijbereik niet volstaat. Maar hoe zit het met het bereik van nieuwe elektrische wagens? En hoe gegrond is die

range anxiety

?

De term range anxiety of 'bereikangst' is zo oud als de eerste elektrische voertuigen. Die hadden een heel beperkt bereik – minder dan 100 km op een volle lading – en bestuurders moesten dus hopen dat dit volstond om op hun bestemming te geraken. Intussen is er gelukkig heel wat veranderd.

Het bereik van een elektrische wagen hangt in de eerste plaats af van de capaciteit van de batterij. En dankzij verbeteringen in batterijtechnologie wordt die capaciteit steeds hoger. Daardoor kunnen de nieuwste elektrische wagens veel verder rijden op een volle lading.

De nieuwe Renault ZOE bijvoorbeeld bevat een batterij met een capaciteit van 52 kWh, goed voor een rijbereik van 395 kilometer. Dat bereik wordt gemeten volgens de internationale WLTP test (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure). Deze gebruikt een realistische mix van rijomstandigheden: 57% binnenstad, 25% stadsrand, 18% autosnelweg.

Rijgedrag en weersomstandigheden

In de praktijk wordt het reële bereik – net zoals bij een wagen met verbrandingsmotor – ook door andere factoren beïnvloed: door de snelheid, je rijstijl, het terrein (vlak of heuvelachtig) en de klimaatomstandigheden (het bereik ligt lager in de winter).

Bij een snelheid van 50 km en zomerse temperaturen haalt de nieuwe Renault ZOE bijvoorbeeld 449 kilometer, of zelfs 472 km met de zuinige ECO modus ingeschakeld – dat is bijna 20% meer dan het bereik volgens de WLTP-norm. Omgekeerd, als je bij lage temperaturen aan 120 km/u op de snelweg rijdt, zal het bereik minder zijn.

Heel wat fabrikanten hebben simulatoren ontwikkeld waar je zelf de invloed van verschillende factoren zoals snelheid, rijstijl en weersomstandigheden kan nagaan. Het rijbereik van de nieuwe Renault ZOE kan je hier simuleren.

Hoeveel bereik heb je nodig?

Uit onderzoek blijkt dat een auto in Vlaanderen gemiddeld 43 kilometer per dag aflegt. Slechts 12% van de voertuigen legt meer dan 30.000 km per jaar (dat is gemiddeld 82 km per dag) af. Het rijbereik van een elektrische wagen volstaat dus eigenlijk voor de overgrote meerderheid van de Vlaamse bestuurders.

Het gereputeerde onderzoeksinstituut MIT kwam tot dezelfde conclusie: 87 procent van de voertuigen die vandaag rondrijden, kan probleemloos vervangen worden door een elektrisch voertuig is, zonder dat ze overdag opgeladen moeten worden.

Anders denken

Bij sommige bestuurders zit range anxiety tussen de oren: ze zijn bang om stil te vallen, zoals wanneer je met de laatste druppels benzine net tot aan het tankstation hoopt te geraken.

Maar er is een groot verschil tussen het bijladen van een elektrisch voertuig en het voltanken van een wagen met brandstofmotor. Dat laatste doe je normaal alleen als de tank bijna leeg is. Maar wie een elektrische wagen heeft, leert al gauw om de batterij bij te laden wanneer het mogelijk is, bijvoorbeeld elke avond, of in de voormiddag op het werk (steeds meer bedrijven voorzien laadpalen). Je rijdt een elektrische wagen dus zelden 'leeg'.

Dankzij steeds krachtigere laadstations gaat dat laden zelf ook veel sneller. Voor de Renault ZOE volstaan 30 min laden voor een extra bereik van 150 km. Je hoeft ook niet te wachten tot de batterij volledig opgeladen is, maar kan vertrekken zodra je voldoende bereik hebt om je bestemming of het volgende laadpunt te bereiken. Dat is ook weer anders dan bij een wagen met brandstofmotor, waar je meestal helemaal voltankt.

Conclusie: dankzij de hogere capaciteit van nieuwe batterijen is 'range anxiety' voor de grote meerderheid van de bestuurders geen probleem. Bovendien leert de bestuurder van een elektrisch voertuig ook om zijn gedrag aan te passen, door vaker korte laadbeurten te doen.

Meer kilometers uit een volle accu, sterkere motoren en technologie om je vingers bij af te likken: de nieuwe Renault ZOE is zoveel meer dan alleen maar groen en voordelig. Kom er persoonlijk mee kennismaken bij je dealer »

Een dynamisch design en de nodige pit!Ontdek de nieuwe Renault ZOE »