Johan Walem wordt bondscoach Cyprus: voetbalbond moet op zoek naar nieuwe coach nationale beloften

Print
Johan Walem wordt bondscoach Cyprus: voetbalbond moet op zoek naar nieuwe coach nationale beloften

Foto: BELGA

Johan Walem verlaat de KBVB om bondscoach te worden van het Cypriotisch nationaal elftal. De ex-middenvelder had het nationale beloftenelftal in handen. De KBVB moet dus op zoek naar een nieuwe bondscoach voor het jonge Belgische talent.

De 47-jarige Waals-Brabander maakte vooral naam als trainer van de nationale beloften waar hij meerdere talenten deed doorstromen. Een passage bij KV Kortrijk was niet zo’n succes, waarna Walem terugkeerde naar de voetbalbond.

Daar komt nu ook een eind aan. Walem gaat het nationaal team van Cyprus onder handen nemen. De Cyprioten konden zich niet plaatsen voor het EK in de groep van de Rode Duivels.

“Ik heb de voorbije jaren met veel passie en plezier gewerkt met de nationale beloften”, reageert Walem. “Met de EK-deelname hebben we vorig jaar ons doel bereikt. Graag wil ik de KBVB, mijn staf en de spelers bedanken. We hebben van de U21 een hecht team gemaakt. Ook voor de samenwerking met Roberto Martinez ben ik dankbaar. Het was kiezen tussen doorgaan bij de KBVB of een nieuwe challenge. Ik krijg nu een opportuniteit om bondscoach te worden in Cyprus en die uitdaging wil ik aangaan.”

Martinez bedankt Walem

Roberto Martinez wil Johan Walem bedanken voor zijn harde werk aan het hoofd van de nationale beloften (U21). De Belgische voetbalbond KBVB maakte zaterdag bekend dat de 47-jarige Walem de beloften verlaat voor de functie van bondscoach van Cyprus. “Johan hielp veel spelers om progressie te maken en zichzelf te overtreffen op het veld”, klinkt het bij de Spanjaard.

“We willen Johan bedanken voor zijn harde werk, zijn inzet en de successen als bondscoach van onze U21”, reageert Martinez. “Hij hielp veel spelers om progressie te maken en zichzelf te overtreffen op het veld, wat uiteindelijk resulteerde in de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap U21 in Italië. Hij heeft onze jonge spelers ook geholpen om zich verder te ontwikkelen door hen bij te staan in hun clubcarrière en hen voor te bereiden op de Rode Duivels. Het is een mooie uitdaging waar Johan volledig op voorbereid is en een kans waarvan iedereen bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond hoopt dat ze succesvol zal zijn.”

Johan Walem volgde in 2012 Francky Dury op als coach van de beloften. Na een korte tussenperiode als trainer van KV Kortrijk, keerde hij in 2016 terug als bondscoach van de U21. Na het missen van het EK 2017 was deelname aan EURO 2019 het volgende doel en daar slaagden Walem en co glansrijk in. De beloften kwalificeerden zich zonder nederlaag voor het EK in Italië. Daar kwamen de jonge Duivels vorige zomer in een zware groep met Italië, Spanje en het stugge Polen niet verder dan de groepsfase.