zaterdag 25 januari 2020 - Muziek & cultuur
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De installatie Cinema van Genkenaar Philip Metten behoort nu tot de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap.  RR

Kunst

Cultuurminister Jambon heeft 250.000 euro veil voor 19 kunstwerken

Brussel

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) heeft 19 kunstwerken aangekocht voor de kunstcollectie van de Vlaamse Gemeenschap. Een van de werken is van de Genkse beeldend kunstenaar Philip Metten.

Voor de aankopen van de 19 werken voor de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap, een publieke collectie beheerd door de Vlaamse overheid, werd eind 2019 een budget van 250.000 euro ter beschikking gesteld. De vijftien beeldende kunstenaars in kwestie zijn divers, en gaan van gevestigde namen tot beloftevolle kunstenaars en van schilderwerk tot internetkunst. Ook zit er een Limburger tussen: de in Genk geboren en in Antwerpen actieve Philip Metten, wiens installatie Cinema aangeschaft werd. Cinema bestaat uit een modulaire en verplaatsbare structuur van zeven balkvormige kaders en een projectiescherm waarop films vertoond kunnen worden. Opvallend: twee op de drie kunstenaars zijn vrouwen, waarbij ook ouder werk van vrouwelijke kunstenaars werd aangekocht “om historische lacunes in de collectie weg te werken”.

Met de aankopen voor de al bestaande collectie wil minister Jambon naar eigen zeggen “een stevige basis leggen voor ons gedeelde erfgoed van de toekomst”, en golden er dus “hoge maatstaven” voor de aangekochte werken. (jbou)

Nieuwe Video's