© Twitter

Verhitte discussie op sociale media, maar wat is nu écht de beste slaaphouding?

Op sociale media circuleert een afbeelding met achttien cartoons van mensen in verschillende slaapposities. Die trekt een discussie op gang over de beste houding tijdens de nachtrust. Maar bestaat die überhaupt wel? We vroegen het aan slaapexpert van het UZA Johan Verbraecken.

vwh

De foetale houding is voor velen een populaire keuze, terwijl anderen liever op hun rug rusten of op hun voorkant liggen en het kussen omhelzen. Eerder deze week werd op Twitter een wereldwijd debat op gang getrokken over de ultieme slaaphouding is, met een grafiek met achttien posities om uit te kiezen. Al bestaat er niets zoals ‘de ultieme slaaphouding’.

“Voor iedereen die gezond is en niet geteisterd wordt door slaapproblemen, maakt de slaappositie eigenlijk heel weinig uit. Kies gerust voor de positie die je persoonlijk het leukst vindt”, zegt Verbraecken. Hij heeft wel een aandachtspunt voor iedereen: een hoofdkussen is belangrijk. “Het ontspant de spieren in de nek. Zonder hoofdkussen ervaar je dat comfort niet en kun je klachten krijgen.”

Wie wel kwaaltjes ervaart, zoals slaapapneu en reflux, slaapt best niet te plat. “Hoe hoger je ligt, hoe beter voor je gezondheid. Een helling van 30 procent is een goed begin, maar een hellingsgraad van 45 graden zal je minder apneus bezorgen. Met reflux, zonder hoofdkussen op je buik slapen, geeft je maag vrij spel.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wie gewrichtspijnen ervaart in de rug of nek, kiest beter voor een houding met de rug op de matras. “Als je met dit soort klachten op je buik slaapt, creëer je een extra kromming in je rug of nek en worden de klachten erger. Wel goed als je rugproblemen hebt: slapen met opgetrokken benen.”

Weetje van de slaapexpert: een persoon met een normale nachtrust, wisselt gemiddeld om de twee uur van houding. In geval van pijn of stress kan dat oplopen tot vijf keer binnen dezelfde tijd. Het is dus niet zo abnormaal als je in een geheel andere positie ontwaakt dan de houding die je aannam om in te dommelen.

© Shutterstock

Meer over Gezondheid

Aangeboden door onze partners

Niet te missen