Mobiliteit centraal thema op nieuwjaarsreceptie Ondernemersclub

Print
Mobiliteit centraal thema op nieuwjaarsreceptie Ondernemersclub

Foto: Bart Hens

Balendijk

Lommel - Ruim 400 ondernemers tekenden afgelopen vrijdagavond present op de jaarlijkse nieuwjaarsdrink van de LOC (Lommelse Ondernemersclub). Zij waren getuige van de toespraken van voorzitter Guy Hoekx, burgemeester Bob Nijs en Vlaams minister Lydia Peeters. Het centrale thema daarbij was de Noord-Limburgse mobiliteit.

400 aanwezigen op een nieuwjaarsreceptie, dat is een getal waar menig concurrerende ondernemersvereniging jaloers op zal zijn. De LOC slaagt er de laatste jaren probleemloos in om het mooi volk onder de Lommelse zelfstandigen samen te brengen voor dit evenement. Het mag dan ook gezegd, de Mercedes garage van HerMod werd prachtig omgevormd in een ‘copper and black’-thema en de catering was van hoog niveau. Als kers op de taart kwamen traditiegetrouw enkele gastsprekers de ondernemers een hart onder de riem steken met hun plannen en intenties voor 2020.

Voorzitter Guy Hoekx stak van wal door positief vooruit te blikken. Het bedrijventerrein Kristalpark 3 zal binnenkort met Vt Logistics haar eerste bewoner huisvesten. Verder wil de LOC inzetten op het behoud van eigen hoogopgeleide jeugd en een steentje bijdragen in de integratie van de asielzoekers op de arbeidsmarkt.

Zowel voorzitter Hoekx als burgemeester Bob Nijs stonden ook even stil bij het dodelijke werfongeval in Lommel waarbij de 36-jarige Marc de Coninck het leven liet. Tijdens zijn betoog nam Nijs dankbaar van de gelegenheid gebruik om de mobiliteit in Noord-Limburg aan te kaarten. Positief is de nieuwe elektrische spoorlijn die Noord-Limburg in directe verbinding met Brussel moet brengen. Aan de andere kant pleit de burgemeester voor een bushalte van de sneldienst Lommel - Hasselt op het Kristalpark. Maar, waar heel de regio al decennia op wacht, is natuurlijk de verwezenlijking van een vlotte Noord-Zuid verbinding. Zowel Hoekx als Nijs vroegen minister Peeters om eindelijk de schop in de grond te steken.

Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters had deze vraag natuurlijk verwacht. Een definitieve oplossing zal wellicht nog enkele jaren uitblijven, aangezien de kwestie geklasseerd werd tot een bijzonder complex dossier, waardoor bijkomende studies vereist zijn. Wel beloofde ze al enkele ‘quick wins’ door te voeren in 2020, dat zijn kleine ingrepen die meteen tot filevermindering moeten leiden. Verder verwees Peeters naar het regeerakkoord. De Vlaamse regering wil werk maken van minder bureaucratie voor startende bedrijven. Dit moet doorgroeien makkelijker maken.

Er was alleszins voldoende gespreksstof om bij pot en pint over na te kaarten. De Noord-Limburgse bedrijfswereld blijft goed groeien en onderling heerst er een goede synergie tussen de ondernemers. Een daadkrachtig beleid inzake de verbetering van de mobiliteit zal nodig zijn om deze synergie verder buiten Noord-Limburg uit te dragen. Minister Peeters beloofde er alvast werk van te maken.

Bijdrage van Bart Hens


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio