Neos Lommel bezoekt de Stroomstroopfabriek

Print

Foto: Hélène Vissers

Lommel - Op 21 januari trokken 54 enthousiaste Lommelse Neos-leden naar de Stoomstroopfabriek in Borgloon.

Een gids beschreef de geschiedenis dan deze fabriek, die in 1878 werd gebouwd door Guillaume Wijnants en in 1952 fusioneerde met de Stroopfabriek van Lowette in Bommershoven. Er werkten toen 18 arbeiders, tegen 1959 waren het er 23.
Appelen en peren van mindere kwaliteit werden via het water vervoerd naar de fabriek en daar uitgeperst. Het sap werd dan verdampt tot stroop. Er schoot weinig afval over, de pulp werd gebruikt als veevoeder en de schillen werden over de velden verdeeld. Stroop was in die tijd een goedkoop beleg voor boterhammen maar dat veranderde met de komst van choco en confituur en in 1988 werd het bedrijf genoodzaakt te stoppen met de productie.
Het hele complex kwam in verval tot er in 2007 een Monumentenstrijd werd georganiseerd en na een verenigde uitbarsting van het Limburggevoel won de fabriek deze prijs en kon men aan de renovatie beginnen die in 2017 voltooid werd
op een werkelijk imposante manier.

De neos-ledenWe kregen niet alleen deskundige uitleg over de oude machines maar ook inzicht in de fruitbeleving. Alles werd echt duidelijk door de mooi opgezette tentoonstelling.

Enkele ‘wist-je-datjes’:
-onze Jonagold zal binnenkort verdwijnen en we zullen dan genieten van oa. de Morgana appel
-dat een plukker tot ongeveer 5 ton appels der dag plukt wat neerkomt op een gebied van 1 ha
-dat het fruit dat we vandaag kopen zeker meer dan een jaar oud is omdat het bewaard wordt via het systeem ULO (ultra low oxygen)
-dat er drones ingezet worden voor het opsporen van infecties in de boomgaarden die dan in de kiem kan gesmoord worden
-dat fruitbomen 12 tot 15 jaar overleven
-dat de stroop momenteel in Wellen gemaakt wordt maar de potten worden wel gevuld in Borgloon
-dat er in de strijd tegen insecten zelfs seksvallen worden geplaatst (bakken met geurstoffen die de mannelijke insecten misleiden)
 

Na een tasje koffie en een stukje taart in de Bistro, kon het gezelschap nog een bezoekje brengen aan het winkeltje. En er werden heel wat potjes stroop gekocht.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio