COLUMN: Dit wordt 2020

Francis Masure schrijft een column over het dagelijkse leven in Sint-Truiden.

Francis Masure

Bij het begin van dit nieuwe jaar, wat zeg ik, zelfs het begin van een nieuw decennium, wordt er al eens teruggeblikt op het voorgaande jaar: ‘dit was 2019’ heet het dan. Daar het sowieso een heel speciaal jaar wordt, kijk ik liever eens vooruit: ‘dit wordt 2020’. Ik heb natuurlijk geen glazen bol, maar 20-20, zoals wel eens gerefereerd wordt naar dit magische jaartal, wordt fantastisch. Het staat in de sterren geschreven, zou Nostradamus zeggen.

We krijgen om te beginnen (morgen al) een fantastische prinsenzitting die na vele omzwervingen eindelijk terug thuiskomt in de sporthal in de Jodenstraat, met weer optredens van verschillende Truiense carnavalsgroepen. Verder is het vooral uitkijken naar de vernieuwde Groenmarkt. Ik zie het al helemaal voor mij: Sint-Zuiden, de zomerse terrasjes van de omliggende horecazaken uitgebreid tot onder de fonteintjes. Men waant zich zo op een van de ‘duizend terrassen in Rome’ nabij de Trevi-fontein. De ‘opnieuw-in-het-leven-geroepen’ midweekfeesten verspreid over de gehele Groenmarkt met het zomerterras van het Cosmocafé tot aan de pui van het stadhuis. De samba dansend tussen de klaterende fonteinen tot middenin de nacht. Ja, Sint-Truiden wordt zeker en vast het nieuwe Ibiza van Limburg.

Op politiek vlak zal het een rustig jaar worden in onze stad, de begroting is opgemaakt voor de komende vijf jaar. Voor ons gemeentebestuur is het nu rustig achteroverleunen en toekijken hoe de plannen zich realiseren. Wat wel nog wat commotie kan teweegbrengen, is als onze burgemeester gouvernante zou worden (of is het gouverneuse). En met ‘e pritske sjoãs’ krijgen we een nieuwe federale regering. Maar daar durf ik mijn hand niet voor in het vuur te steken.

Op sportief vlak wordt het dan weer een drukker jaar. De rode duivels kapen eindelijk de hoofdprijs weg op het Europees kampioenschap en die Sint-Truidense gouden Olympische medaille is zo goed als zeker binnen. ‘Go Nina go!’ Met de megaschermen op de Grote Markt en het bijhorende volksfeest zal Sint-Truiden deze zomer zeker het nationale nieuws halen. Ik hoop maar dat er in de begroting van de stad rekening gehouden is met deze extra kosten.

We krijgen spijtig genoeg waarschijnlijk geen warme en begripvolle samenleving. Als je de sociale en andere media een beetje volgt, viert het egoïsme en racisme hoogtij in onze contreien. Ik ben dikwijls beschaamd en diep teleurgesteld in sommige reacties van onze ‘medemens’. Maar ik trek mij op aan de gedachte dat er nog heel wat mensen zijn die wel nog solidariteit en mededogen in zich hebben en die openstaan voor iedereen die het minder goed heeft. Die mensen wens ik dan ook veel sterkte in 20-20.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio