Quique Setien moet Valverde opvolgen bij FC Barcelona. © Photo News

Quique Setien voorgesteld als trainer van Barcelona: “Gisteren stond ik tussen de koeien, vandaag train ik de beste spelers ter wereld”

Barcelona heeft maandagavond laat bevestigd dat het zijn trainer Ernesto Valverde ontslagen heeft. Het maakte meteen ook bekend dat Quique Setien (61), de gewezen trainer van Real Betis, zijn opvolger wordt. Hij tekende een contract tot juni 2022. “Mijn doel bij Barcelona is om alles te winnen dat mogelijk is, en daarbij mooi voetbal te spelen”, vertelde Setien bij zijn aanstelling dinsdag.

Guy Van Den Langenbergh, Guillaume Maebe en Wim Conings

LEES OOK: “De wissel van de generatie”: drie hete hangijzers waarom Barça kiest voor nobele onbekende Quique Setién als nieuwe trainer

Aardig wat volk in Camp Nou om Setien zijn eerste woorden als trainer van FC Barcelona te laten uitspreken. “Ik geloof dat om resultaten te bereiken goed voetbal noodzakelijk is”, verklaarde hij. “In mijn stoutste dromen had ik niet kunnen bedenken dat ik ooit trainer van Barcelona zou worden. Dit is zo’n speciale dag en ik wil iedereen bedanken die voor mij gekozen heeft. Ik ga proberen mijn enthousiasme en dadendrang over te brengen op de spelers.”

Setien was tijdens zijn voorstelling nog vol verbazing, vol bewondering. Op een bepaald moment haalde hij de quote van de dag boven: dat hij gisteren nog stond tussen de koeien die bij hem in zijn dorp rondliepen en nu de beste spelers van de wereld mag trainen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zondagnacht gestart

Zondagnacht begon alles met een vergadering in Barcelona tussen voorzitter Josep Maria Bartomeu, sportief directeur Javier Bordas, CEO Carscar Grau, technisch directeur Eric Abidal en diens assistent Ramon Planes omtrent de toekomst van Ernesto Valverde als coach van FC Barcelona. Thema: de toekomst van Valverde bij de club. Die hing - na het uitblijven van winst in de Spaanse Supercup - helemaal aan een zijden draadje. Sinds zijn komst naar Barcelona in 2017 had Valverde de club wel twee titels bezorgd, het uitblijven van Europees succes hebben de fans hem altijd verweten.

© REUTERS

Geen Xavi, geen Koeman

De vergadering kon pas zondagavond starten omdat het bestuur eerst nog onderhandelde met Xavi. Het clubicoon moest Valverde opvolgen, maar Xavi hield de boot af: hij wou zich concentreren op de bekerfinale van vrijdag in Qatar met zijn club Al Sadd tegen Al Duhail. Naast Xavi circuleerden er nog heel wat namen als mogelijke opvolgers: Ronald Koeman liet zondag weten te zijn benaderd om bij de Spaanse landskampioen aan de slag te gaan, maar hij blijft voorlopig bondscoach van het Nederlands elftal. Mauricio Pochettino is vrij sinds zijn ontslag bij Tottenham Hotspur, maar uiteindelijk meldde Barcelona maandagavond dat Quique Setien de opvolger van Valverde zou worden.

De coach was vrij nadat hij afgelopen zomer afscheid nam van Real Betis. Hij tekende in Barcelona een contract tot 30 juni 2022 en zal dinsdag worden voorgesteld. “Tijdens zijn carrière stond hij voor aanvallend, verzorgd voetbal. Een lust voor het oog voor de fans”, klinkt het op de website van de Catalanen.

Laatste winnaar in Camp Nou

Setien - 61 jaar oud - is een gewezen middenvelder die vooral uitkwam voor Racing Santander. Als trainer heeft hij geen ervaring bij een topclub. Santander, Las Palmas en Real Betis zijn de grootste clubs die hij getraind heeft. Prijzen pakte Setien als coach nog niet, zijn beste prestatie is een zesde plaats met Real Betis in het seizoen 2017-2018. De coach - die wel een adept van Johan Cruijff is, is de laatste trainer die in competitieverband wist te winnen in Barcelona. Op 11 november 2018 zegevierde hij met Real Betis na een spectaculaire wedstrijd: 3-4.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners