© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Sven Nys reageert op ontslag van ploegleider bij Telenet Baloise Lions: “Het is niet ontploft van vandaag op morgen”

De wegen van Telenet Baloise Lions en ploegleider Kris Wouters scheiden. Het bericht kwam dinsdag onverwacht. Daags nadien gaf teammanager Sven Nys meer tekst en uitleg. “Voor de buitenwereld kwam dit misschien onverwacht, maar het klikte al een tijdje niet meer. Natuurlijk is het niet leuk om iemand te ontslaan, maar dit was de enige oplossing.”

Vincent Van Genechten

Enkele dagen voor het BK voert Telenet Baloise Lions een stevige wijziging door. Exit Kris Wouters, nadat hij jarenlang ploegleider was bij het team. “Ik weet natuurlijk ook dat je geen stresssituatie moet veroorzaken enkele dagen voor een kampioenschap”, lichtte teammanager Sven Nys toe in de marge van een persmoment na de BK-verkenning in Antwerpen. “Ideaal is dat niet, maar de meeste renners wisten het wel al langer dan dinsdag en in dat opzicht is de rust wel ergens bewaard, al is het nooit aangenaam om zo’n beslissing te nemen. Het is het minst leuke aan mijn job, en het was zeker geen fijne dag gisteren, maar op een bepaald moment moet je zo’n beslissing nemen en die horen dan bij mijn taak.”

Het veldritseizoen loopt niet zo lang meer, uitstel tot het eind van dit seizoen was een optie geweest. “Dat had gekund”, repliceert hij, “maar dan denk ik ergens ook aan Kris zijn toekomst, en let op, ik weet niet of dat een zekerheid is of dat er gesprekken gaande zijn, maar er zijn andere ploegen met een vraag naar ploegleiders. Dan spreek ik bijvoorbeeld over Wanty, om maar iets te zeggen. Ik weet niet of het aan de gang is, maar als ik dan nog een maand wacht met dat ontslag, is die kans misschien ook verkeken voor hem en heb ik misschien spijt dat ik de beslissing niet eerder genomen heb.”

© Raymond Lemmens

“Niet aangenaam”

Bovendien is Wouters ook de trainer van Corné van Kessel en Quinten Hermans. De stap naar ploegleider lijkt dan niet zo ver. “Voor alle duidelijkheid, ik weet niet of ze hem daar willen natuurlijk, maar nu laat ik daar wel een deur open”, laat hij verstaan. “Als ze een andere ploegleider willen, kan dat uiteraard ook. Kijk, los van het feit dat wij op termijn niet meer met Kris willen samenwerken, leef ik ook wel met hem mee. Het is niet aangenaam om iemand te ontslaan. Het is ook niet ontploft van vandaag op morgen, het is iets dat stap voor stap groeit en kort samengevat liepen de visies gewoon uiteen. Soms wil je een andere manier van werken en dan is dat niet alleen mijn beslissing, maar is dat een gevoel in de groep dat het niet meer samen lukt en dat je beter uit elkaar gaat. Dan lig je daar toch een paar nachten wakker van vooraleer je die beslissing neemt.”

Wouters wordt niet vervangen in de ploeg. Eric Braes, die tot op heden tweede ploegleider was, neemt zijn taken over. Er wordt ook niet gezocht naar een nieuwe ploegleider.

Meer over Sven Nys