Vakantie

‘Frozen-dorpje’ smeekt Instagram-toeristen om voortaan weg te blijven

‘Frozen-dorpje’ smeekt Instagram-toeristen om voortaan weg te blijven

Foto: ISOPIX/Alex Hofford/Sinopix/Rex Features

Het Oostenrijkse dorp Hallstatt wordt dagelijks overspoeld door toeristen nadat het viraal gegaan was als “de meest Instagramwaardige plek ter wereld”. Hallstatt dankt die titel naar verluidt omdat het model stond voor de fictieve stad Arendelle in de enorm populaire Disney-film Frozen. Maar voor de burgemeester is het nu wel genoeg geweest.

Hallstatt, dat op de lijst van Unesco Werelderfgoed staat, ligt aan een meer en verscholen tussen de bergen van Salzkammergut in Oostenrijk. De pittoreske plek is zo aantrekkelijk geworden voor toeristen dat de burgemeester verwoede pogingen doet om hen te weren. Maar ze blijven volgens de man maar komen, zelfs nadat enkele belangrijke 16de-eeuwse gebouwen in november zijn afgebrand.

Hallstatt telt slechts 900 inwoners. Maar het dorpje wordt dagelijks onder de voet gelopen door zo’n 10.000 toeristen. Vooral Aziatische toeristen uit onder meer China, Thailand, Japan en Zuid-Korea bestormen Hallstatt met selfiesticks en zelfs drones om het “Frozen-dorp” vanuit alle mogelijke hoeken te kunnen vastleggen.

‘Frozen-dorpje’ smeekt Instagram-toeristen om voortaan weg te blijven
Foto: ISOPIX/Eye Ubiquitous/Rex Features

“We willen dat aantal met minstens een derde verminderen, maar ze zijn niet te stoppen”, vertelt burgemeester Alexander Scheutz tegen The Times. De belangstelling voor zijn dorp lijkt mooi meegenomen voor de lokale economie, maar voor de inwoners zijn de massa’s toeristen in de smalle straatjes uitgegroeid tot een ergernis. De Hallstatters vrezen dat de toeristen het dorpje uiteindelijk helemaal zullen vernielen en dat al het moois verloren zal gaan.

“Het is een ramp. Veel bezoekers denken echt dat dit een themapark is”, klaagt een hoteleigenaar in lokale media. Een andere inwoner vertelt dat zijn moeder zelfs een keer wakker werd door een groepje Chinese toeristen dat plotseling in haar slaapkamer stond.

De burgemeester slaat nu alarm. Om het aantal toeristen terug te dringen werd vorig jaar al een tijdslot voor touringcars ingevoerd. Busmaatschappijen moeten sindsdien online reserveren voordat ze Hallstatt kunnen bezoeken.

 

bekijk ook

‘Idyllisch’ maar toxisch meer razend populair bij influencers en modellen ondanks waarschuwingen

 

Instagrammodellen onder vuur voor sexy selfies in verboden zone van Tsjernobyl: “Oneerbiedig en ongepast”

Bekende ijsverkoper heeft de buik vol van influencers: “Nee, je krijgt geen gratis ijsje. Voortaan betalen influencers dubbel”

Niet te missen