Aangeboden door Nissan

Waarom een derde van de Belgen voor een SUV kiest

Waarom een derde van de Belgen voor een SUV kiest

Foto: Nissan

Zowat één op drie nieuwe wagens in België is een SUV-achtige. Dat is geen toeval, want een SUV (Sports Utility Vehicle) heeft nu eenmaal onmiskenbare troeven. We zetten de redenen om voor een SUV te kiezen op een rijtje.

1. Een SUV is hoger
In een SUV zit je hoger dan in een gewone berline. Dat heeft verschillende voordelen op vlak van comfort en veiligheid. Om te beginnen gaat het in- en uitstappen heel wat makkelijker. Ook als je een kinderzitje op de achterbank moet bevestigen zijn de hogere zetels een pluspunt. Door de hogere en rechtere zitpositie zijn langere autoritten minder vermoeiend. Bovendien heb je door de hogere rijhouding als bestuurder een beter zicht op de rijbaan.

2. Een SUV is ruimer
Door het grote formaat is het interieur van een SUV groter dan dat van een vergelijkbare berline. Daardoor hebben passagiers op de achterbank meer beenruimte en biedt de koffer meer bergplaats. Het ruimere interieur laat nog allerlei extra's toe die in een berline niet altijd mogelijk zijn, zoals een dashboard met een extra groot scherm voor navigatie en entertainment, of extra bergruimte in het dashboard en de middenconsole. Sommige SUV's zoals de Nissan X-Trail bieden zelfs tot zeven zitplaatsen dankzij een (optionele) derde zitrij.

3. Een SUV is robuust
Een SUV heeft vaak grotere bumpers en zijdelingse beschermstrips. Daardoor zijn ze minder gevoelig voor deukjes en krasjes. Door de grotere afstand tussen de bodemplaat en het wegdek (de 'bodemvrijheid') kan een SUV ook over hogere drempels en obstakels rijden en heeft hij minder snel problemen met een wegdek in zeer slechte staat. De Nissan Qashqai bijvoorbeeld heeft een bodemvrijheid van 18 cm.

4. Een SUV heeft (soms) vierwielaandrijving
Veel (maar niet alle) SUV's hebben een intelligente vierwielaandrijving. Zo'n intelligent systeem verdeelt het motorvermogen over alle wielen, zodat elk wiel op elk moment over de juiste hoeveelheid trekkracht beschikt. De intuïtieve vierwielaandrijving van de Nissan X-Trail bijvoorbeeld reageert bliksemsnel op veranderende omstandigheden zoals regen of sneeuw.

Vierwielaandrijving is uiteraard een groot voordeel als je offroad rijdt, omdat het risico op doordraaiende wielen dan verdwijnt. Maar ook bij het op- en afrijden van steile hellingen is een vierwielaandrijving erg handig: een SUV heeft dan op elk moment perfecte grip op de weg.

5. SUV's worden zuiniger
Een SUV is hoger en dus minder aerodynamisch dan een berline. Toch slagen constructeurs erin om het brandstofverbruik van een SUV te beperken door lichtere materialen te gebruiken, kleinere modellen uit te brengen (de zogenaamde crossovers) en de prestaties van de motoren te verbeteren. Ook de milieuprestaties worden steeds beter: zo stoot de nieuwe 1,3-liter benzinemotor van de Nissan Qashqai met 16- en 17-duims velgen gemiddeld slechts 138 gram CO2 per kilometer uit (gemeten volgens de nieuwe WLTP-testcyclus), wat minder is dan de oude 1,2-liter motor.

Interesse in een SUV? Ontdek het hele SUV-gamma van Nissan bij een Nissan-dealer bij jou in de buurt. Of ervaar zelf een SUV en maak een afspraak voor een testrit.