Paus excuseert zich voor reactie op opdringerige vrouw

Paus Franciscus raakte op oudejaarsavond even flink geïrriteerd op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. De kerkvorst was de menigte aan het begroeten toen hij plots werd aangeklampt door een opdringerige dame die zo nodig iets aan hem wilde vertellen. Ze trok zijn hand hardhandig naar zich toe, waarna de paus zich probeerde los te rukken en een klap uitdeelde.

kmlo

De paus was op dat ogenblik op weg naar een grote kerststal die op het plein was neergezet. Nadat hij al een hele tijd handen schudde met jong en oud, keerde hij eventjes het publiek de rug toe. Dat was niet naar de zin van een dame die daardoor een begroeting aan haar neus zag voorbijgaan, die dan maar zelf het heft in handen nam. Wat ze precies wilde zeggen tegen de paus, is onduidelijk.

Paus Franciscus heeft zich intussen geëxcuseerd voor zijn reactie, die wat verontwaardiging uitlokte op sociale media. “We verliezen allemaal zo vaak eens ons geduld, het overkomt mij ook”, zei hij voor het Angelusgebed. “Ik verontschuldig me voor het slechte voorbeeld dat ik gisteren heb gegeven.”

Het is niet de eerste keer dat de paus lichamelijk contact afwijst. In maart trok hij zijn hand van meerdere mensen weg die zijn hand en ring wilden kussen. Het Vaticaan zei later dat dit om hygiënische redenen was.

Meer over Paus Franciscus

Aangeboden door onze partners