OPROEP. Heb jij regels voor smartphonegebruik aan de feesttafel?

Print
OPROEP. Heb jij regels voor smartphonegebruik aan de feesttafel?

Foto: Frits van der Wens

Maak jij aan de feesttafel foto’s voor op Instagram, of check je snel even je mails tussen twee gangen? Acht op de tien Belgen vindt dat vervelend, blijkt uit een onderzoek van Orange. Daarom maken we steeds vaker afspraken over smartphonegebruik aan tafel.

OPROEP. Heb jij ook regels voor het gebruik van de gsm aan de feesttafel? Laat het ons weten via hier@reageren.be. Vergeet niet jouw naam, telefoonnummer en gemeente achter te laten.

Tijdens de eindejaarsperiode brengen we heel wat uren door aan de feestdis met familie en vrienden. Een vaak terugkerende ergernis bij onze tafelgenoten is het gebruik van een smartphone. Even een foto van het feestmaal delen op Instagram, nog snel je mails checken … Acht op de tien Belgen vinden het vervelend wanneer iemand zijn gsm gebruikt tijdens het eten. Dat blijkt uit een onderzoek van Orange bij 1.000 Belgen, dat La Dernière Heure kon inkijken.

Daarom worden er steeds vaker duidelijke afspraken over gemaakt. Zo legt 72 procent van de ouders regels op aan de kinderen over de smartphone. Van de koppels maakt 48 procent afspraken over het gebruik van gsm’s aan tafel. Nochtans geeft slechts 19 procent van de ondervraagden toe hun smartphone tijdens een maaltijd te gebruiken.

In bed

Ook naast de tafel lijken we steeds meer met onze smartphone vergroeid te zijn. Zo scrolt 22 procent van de Belgen meteen na het ontwaken al door zijn sociale media. Bovendien gaf 22 procent van de ondervraagden aan soms voortijdig wakker te worden door een melding van een bericht of mail. Voor het slapengaan is 24 procent actief op sociale media, 17 procent van de Belgen checkt zelfs nog zijn mailbox.