Aangeboden door VDAB

Ben je je job beu? Volg gewoon een nieuwe opleiding

Ben je je job beu? Volg gewoon een nieuwe opleiding

Foto: VDAB

Ben je je job beu, werd je zonet ontslagen of wil je eindelijk een oude droom waarmaken? Deze vijf mensen gaven een nieuwe wending aan hun loopbaan dankzij een opleiding bij VDAB. Hoe ging dat in zijn werk?

“Ik heb ontdekt dat ik stress nodig heb”

Björn Devoogt (41) uit Wingene kampte met een bore-out na zeventien jaar werken in de logistiek. Hij zocht psychologische bijstand en schoolde zich om tot recruiter. Vandaag werkt hij al twee jaar bij HR-dienstverlener ASAP.

“Vanmorgen om halfnegen kreeg ik te horen dat we zes mensen nodig hadden die om 13u aan het werk moesten zijn in het magazijn waarvoor ik recruiter ben”, vertelt Björn. “Het is een erg drukke periode met veel werk én veel zieken. Dus dat is wel even stressen, maar het is gelukt. Het lukt eigenlijk altijd.”

Na zeventien jaar in de logistiek, als magazijnier en chauffeur, kent Björn alle facetten van de sector. Maar bij zijn laatste job sloeg de verveling toe. De dokter stelde een bore-out vast en Björn kreeg ontslag om medische redenen. Na acht maanden thuis en een aantal gesprekken bij een psycholoog, schreef hij zich in voor een opleiding als recruiter bij VDAB in Brugge. “De lesgevers zijn echte begeleiders die je talenten naar boven brengen”, zegt hij.

Na vier maanden opleiding geraakte Björn via VDAB-coach Liesbeth Beeuwsaert aan een job, nog voor hij aan zijn stage begon. “Door mijn ervaring in de logistiek weet ik exact welk profiel voor welke functie geschikt is”, zegt hij. “Deze job is een totaal andere uitdaging dan vroeger. Ik heb ontdekt dat ik af en toe een dosis gezonde stress nodig heb. De voldoening is ook groot als je mensen aan werk en dus een loon kunt helpen.”

Is hij er zelf financieel op vooruitgegaan? “Netto verdien ik niet veel meer dan vroeger, maar ik geniet wel een aantal voordelen, zoals een bedrijfsauto en een telefoon van het werk.”

Björn besluit: “Ik raad iedereen die zijn job beu is aan om een opleiding te volgen en de switch te maken. Het kan een lange weg zijn als je niet tijdig van job verandert. Een gouden kooi blijft een kooi.”
 

“Dankzij mijn ontslag heb ik mijn droom kunnen waarmaken”

Lori Vanoirbeek (36) werkte gedurende twaalf jaar als verkoopster bij Blokker toen het bedrijf getroffen werd door een reorganisatie. “Mijn wereld stortte in”, zegt ze. “Ik heb graag structuur en zekerheid, ik hou niet van nieuwe uitdagingen. Maar toen ik via mijn outplacementbegeleider op een jobdag op de stand van Familiehulp terechtkwam, wist ik dat dat iets voor mij was. Het was een oude droom om iets te doen in de zorg. Ik heb ook voor mijn zieke oma gezorgd, dus ik weet dat het me ligt.”

Maar zorgkundige word je niet zomaar, ontdekte Lori. “Met twee kindjes in huis is het niet vanzelfsprekend om opnieuw te gaan studeren. Het was soms zweten en er zijn wel wat traantjes gevloeid. Het probleem was, zo heeft een docent me verteld, dat ik te perfect wou zijn.” Maar met het nodige doorzettingsvermogen slaagde Lori in haar plan.

De opleiding tot zorgkundige duurde een jaar: Lori leerde alles over het menselijk lichaam, en liep stage in een rusthuis en in de thuiszorg. Nu is ze aan de slag bij Familiehulp. “Ik ga bij mensen aan huis, zowel oudere als jongere mensen met een beperking. Ik doe het huishouden, houd de mensen gezelschap, ga met hen naar de winkel. Om de twee uur rij ik naar een ander adres.”

Hoe kijkt Lori naar haar nieuwe job? “Vergeleken met de verkoop is het best wel fysiek zwaar en emotioneel heftig bij momenten. Gelukkig heb ik veel steun van mijn collega’s. Bovendien vliegen de dagen voorbij. Ik ga met veel plezier werken en wil dit graag voor de rest van mijn leven blijven doen. Als ik terugkijk, is mijn ontslag uiteindelijk een goede zaak geweest: dankzij mijn ontslag heb ik mijn droom kunnen waarmaken.”
 

“Ik was bang voor de toekomst”

Gina Thuy (52) werkte 22 jaar voor dezelfde werkgever. Toen het bedrijf de productie eind 2017 naar Slowakije verhuisde, betekende dat het einde van haar job. “Ik wist dat er veranderingen op til waren, maar mijn ontslag kwam toch nog onverwacht. Ik voelde me terneergeslagen en was bang voor de toekomst.”

Gina kreeg een ontslagvergoeding voor de jaren dienst. “Ik besloot om voor het einde van die periode bij VDAB langs te gaan om een opleiding te volgen als administratief logistiek medewerker, nog steeds een knelpuntberoep. Ik heb een bachelor grafische vormgeving en ben mij steeds blijven bijscholen via avondcursussen. Maar het was duidelijk dat het me zonder bijkomende opleiding niet meteen zou lukken om uitdagend werk te vinden dicht bij huis. Thuisblijven was voor mij geen optie: ik wil meedraaien in de economie. De opleiding voor logistiek administratief bediende leek me op het lijf geschreven. Ik ben heel gestructureerd, ik heb een goede talenkennis en ik kan goed met informaticaprogramma’s overweg.

Wat zijn de belangrijkste inzichten die de opleiding bij VDAB Gina hebben opgeleverd? “Om te beginnen, heb ik begrepen hoe logistiek werkt. De achtergrond over douane helpt me bijvoorbeeld bij mijn huidige job. De opleiding was voor mij een hele positieve ervaring. Ik heb er hard voor gewerkt, maar veel voldoening voor teruggekregen.”

Na de VDAB-opleiding kon Gina bij Yusen Logistics Healthcare aan de slag waar ze na een interimperiode van zes maanden in vast dienstverband begon. “In het begin kwam er heel veel informatie op mij af, maar als ik ergens voor ga, zet ik door. Yusen Logistics heeft mij door verdere interne opleiding meer zelfvertrouwen geschonken. Ik maak deel uit van een team waarin iedereen jonger is dan ikzelf, maar ik ben heel goed opgevangen en mijn leeftijd is nooit een probleem geweest. Ik wil hier graag zo lang mogelijk mee doorgaan en verder evolueren binnen het bedrijf.”
 

“Ik leef om te leren”

Drie jaar geleden volgde de Poolse Jolanta (29) haar vriend naar Brussel. Ze kwam aan met een diploma hoger onderwijs dat niet wordt erkend in België, wat werkervaring in Polen en heel veel drive om Nederlands te leren en werk te vinden. “Ik leef om te leren”, zegt Jolanta. “Ik heb me onlangs ingeschreven voor de vervolgcursus Nederlands 3.1. Ook op mijn werk probeer ik elke dag iets bij te leren.”

Jolanta is vol lof over haar docenten Nederlands en de instructeurs van VDAB die haar eerst administratieve en later ook logistieke vaardigheden bijbrachten. “Meteen na mijn aankomst in België ben ik met cursussen Nederlands begonnen”, zegt ze. “Ik wou liefst kantoorwerk doen en ik wil natuurlijk ook kunnen praten met mijn collega’s op het werk. Terwijl ik de taal nog leerde, ben ik begonnen met een administratieve opleiding bij VDAB. Ik had in Polen al wat kantoorwerk gedaan, maar hoe VDAB het aanpakt was echt iets nieuws voor mij.”

Anderstaligen die goed zijn in administratie en organisatie en graag initiatief durven te nemen, kunnen terecht in de geïntegreerde bediendenopleiding. De cursisten leren het vak in de praktijk, in het oefenbedrijf De Biotoop. Dat is een virtueel bedrijf waarin VDAB je al doende de vaardigheden bijbrengt die je als administratief bediende in het bedrijfsleven nodig hebt. Jolanta: “Daar leerde ik niet alleen beter Nederlands spreken, maar ook beter werken met Word en Excel.”

Na de opleiding in De Biotoop volgde Jolanta een bijkomende opleiding tot logistiek bediende. “Ook daar heb ik veel bijgeleerd: over aan- en verkoop van goederen, hoe een magazijn werkt, hoe de facturatie in zijn werk gaat, hoe je correct met klanten omgaat, enzovoort. De instructeurs hebben me ook heel goed voorbereid op solliciteren. Zo leerde ik onder andere een cv opstellen en nadenken over mijn motivatie. De instructeurs hebben veel geduld en hebben me altijd goed geholpen.”

Jolanta is ondertussen aan de slag bij pakjesbedrijf May Courier. “Ongeveer tachtig procent van de klantencontacten zijn in het Nederlands, maar ik kan ook mijn Pools en Engels goed gebruiken”, zegt ze. “Het is een mooie kans om hier te mogen werken. May Courier is een groot bedrijf met veel verschillende functies. Je hebt veel kansen om verder te groeien. Ik vind het leuk om elke dag iets nieuws te leren, en voortdurend beter en efficiënter te worden in wat ik doe.”
 

Interesse in een carrièreswitch? Of wil je je competenties bijschaven?
Ontdek hier meer over het uitgebreide opleidingsaanbod van VDAB »