© Olivier Matthys

Propere Handen: jaarlijkse bijdrage van Belgische voetbalclubs aan clearinghouse bekend

De financiering van het clearinghouse, dat vanaf de zomer van 2020 operationeel zal zijn in het Belgisch voetbal, zal gebeuren door jaarlijkse bijdragen van clubs en makelaars. Dat blijkt uit het reglement omtrent tussenpersonen dat donderdag door de Pro League werd gepubliceerd. De profclubs betalen jaarlijks 5.000 euro, makelaars moeten elk jaar 500 euro ophoesten als ze in België zaken willen doen.

Behalve een jaarlijkse ‘acces fee’ houdt het clearinghouse ook een heffing van 0,5 procent in op de vergoedingen die via het clearinghouse aan makelaars worden uitbetaald. De registratie van tussenpersonen is geldig voor drie seizoenen. Nadien kan de aansluiting verlengd worden. De weigering of de intrekking van de registratie is vatbaar voor verhaal bij het BAS.

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan de verplichte registratie van een makelaar. Hij of zij moet een dossier indienen, waarin bijvoorbeeld het strafblad opgenomen moet worden en een charter moet ondertekend worden. De makelaar is ook verplicht een verzekering af te sluiten die de beroepsaansprakelijkheid dekt, over een ondernemingsnummer te beschikken en een bewijs van gebrek aan fiscale en parafiscale schulden voor te leggen.

Er zijn ook heel wat gronden om een makelaarslicentie in te trekken of te weigeren. Zo mag een speler (zoals bijvoorbeeld Paul-José Mpoku, red.), een scheidsrechter, een clubbestuurder, aandeelhouder of vennoot zijn functie niet combineren met die van de tussenpersoon. Ook de effectieve veroordeling tot misdaad van financiële of sportieve aard (o.a. witwas, matchfixing, doping) en de veroordeling tot een misdrijf ten aanzien van minderjarigen, geeft daar aanleiding toe. Ook een beroepsverbod door de KBVB en FIFA is een geldige reden.

Het reglement van tussenpersonen treedt in werking zodra het clearinghouse operationeel is. Dat zou moeten lukken tegen de zomermercato van 2020.