Aangeboden door UPC KU Leuven

© UPC KU Leuven

Patiënten organiseren eigen Warmathon in psychiatrisch ziekenhuis

Jongeren opgenomen in het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven lopen tijdens de Warmste Week hun eigen Warmathon. Samen met ouders, verpleegkundigen en dokters rennen ze langs en door de gebouwen van Campus Kortenberg. Nadien genieten ze van de muzikale parels van De Troubadours.

December vorig jaar op een afdeling voor jongeren die kampen met angst, verwarring, depressie, suïcidaal gedrag of andere psychische moeilijkheden. Enkele jongeren die zich weer beter in hun vel voelen willen deelnemen aan de Warmathon in Leuven. Ze trainen en leven er samen met hun begeleiders naartoe, maar komen te laat. Ze kunnen niet meer inschrijven wegens volzet. Maar geen nood: ze bedenken een creatieve oplossing.

De jongeren trekken in het ziekenhuis zelf de loopschoenen aan. Met de steun van hun begeleiders boksen ze in een handvol dagen hun eigen campuswarmathon in mekaar. Medewerkers van het ziekenhuis, ouders, patiënten uit andere afdelingen: langs een verrassend parcours door gangen, over trappen en langs tuinen en sportvelden op Campus Kortenberg leggen ze alles samen 21 marathons af. Ze halen daarmee 4.500 euro op, want het ziekenhuis sponsort voor elke gelopen kilometer 5 euro. Het opgebrachte geld schenken de jongeren aan Don’t hide inside, een project ter preventie van depressie en suïcide bij jongeren.

Wil jij mee jongeren met psychische moeilijkheden begeleiden? Mis de vacatures bij het UPC KU Leuven niet.

Scholen Kortenberg lopen mee“Gezien het succes van vorig jaar organiseerden we dit jaar zonder aarzelen een tweede Warmathon op onze campus”, zegt sociaal werker Joke Vandenhoute. “Wat toch straf is, is dat de tien jongeren die vorig jaar de Warmathon in gang zetten, dit jaar opnieuw komen meelopen in onze tweede editie. Ook al zijn ze al lang ontslagen en weer thuis in hun normale leven. We zijn benieuwd naar hun verhalen en hoe het hen nu vergaat.

Ze zullen opkijken naar wat ze teweeg hebben gebracht en met wat een vaart het warme vuur zich verspreidt! We maakten voor onze tweede Warmathon wat meer ruchtbaarheid en zie: acht klassen uit twee basisscholen van Kortenberg komen meelopen, met meer dan 200 leerlingen! Opnieuw zullen jonge patiënten opgenomen in het UPC KU Leuven deelnemen. Sommige samen met hun ouders. En nog veel meer medewerkers en patiënten van andere afdelingen in vergelijking met vorig jaar lopen mee. Ook vanuit onze andere campus op Gasthuisberg zakken nu heel wat collega’s af. Het wordt een gezellige boel.”

De Troubadours“En op het einde van de dag krijgen we een concert van De Troubadours waaraan we de opbrengst van deze Warmathon schenken”, vertelt Joke Vandenhoute. “De Troubadours ken je van in Iedereen Beroemd op tv. Het is een muzikaal-artistiek project dat jongeren de kans geeft om een eigen muzieknummer te maken. Het levert parels van nummers op.”

BeaufortHet UPC KU Leuven heeft heel wat behandelafdelingen voor mensen met psychische of psychiatrische problemen, van baby’s tot ouderen. De afdeling voor jongeren die de Warmathon organiseert, heet toepasselijk Beaufort. Jongeren tussen 14 en 18 jaar die door psychische of psychiatrische problemen een spreekwoordelijke storm beleven en daardoor vastlopen op school of thuis, worden er opgenomen. Tijdens de opname kan de stormwind luwen en is er ruimte voor diagnose en therapie die nieuwe perspectieven biedt.

Wil jij mee zorg verlenen aan kinderen of jongeren met psychische moeilijkheden? Het UPC KU Leuven werft verpleegkundigen en leefgroepbegeleiders aan voor de uitbreiding van zijn diensten in de kinder- en jeugdpsychiatrie en de dagkliniek kleine K. Bekijk hier de jobs bij UPC KU Leuven.

Lees hier meer over de Warmathon op Campus Kortenberg »