© Shutterstock

Nostalgie met een ecologisch kantje: Tips voor een hippe kerstboom

Sinterklaas heeft duizenden cadeautjes uitgedeeld en zijn pieten trokken met lege zakken terug naar Spanje: tijd om plaats te maken voor de kerstboom. Maar hoe versier je die nu volgens de laatste trends?

lla

Goud, goud en goud

“Rood en zilver zijn geen themakleuren meer”, zegt Pascale Van Roey, Category manager bij AVA. “Deze feestdagen staan in het teken van warmte en gezelligheid en rood is daar iets te fel voor.” De kleur wel voor gezelligheid zal zorgen, is goud. “Wij hebben vier thema’s uitgewerkt en in allemaal komt er een tint goud naar voren: van heel licht goud tot bijna brons.” Maar ook minder klassieke kleuren winnen aan populariteit. “Pantone heeft het onlangs nog gezegd: blauw wordt de kleur van 2020”, zegt Anne-Catherine Gerets, interieurstyliste en auteur van ‘Clo Clo’. “Ook in kerstbomen kan zo’n kleur werken. Combineer met wit en goud en je hebt een pronkstuk.”

Oma’s zolder

© Shutterstock

En kerstbomen moeten allesbehalve perfect zijn dit seizoen. “Rommel eens in de kerstversiering van je oma en je zal gegarandeerd enkele pareltjes tegenkomen”, zegt Gerets. “Die versieringen hoeven niet allemaal perfect bij elkaar te passen. Er mag gerust wat humor in die boom zitten: Kies voor een kerstbal in de vorm van een stuk pizza of een hond.” Ook bij webshop Bol.com merken ze dat vleugje humor op. “Kerstballen met dierenprints en dan vooral luipaardprint, verkopen goed”, zegt Roos Franssen van de communicatiedienst. “Dit jaar mag en kan alles.”

Buiten naar binnen brengen

Maar anno 2019 willen we milieubewuster en ecologischer door het leven gaan en dat is ook te merken aan onze kerstboom. “Groene kleuren en ornamenten gemaakt uit hout, jutte en andere natuurlijke materialen laten ons zien dat het allemaal niet te frivool en druk moet zijn”, zegt Gerets. Met maar een paar accenten en de groentinten creëer je een heel rustige sfeer.”

LEES OOK. De grote test kerstlampjes: onze tuinexpert beoordeelt hoeveel licht ze geven en hoe praktisch ze zijn

Alternatieven

Is een kerstboom te veel gedoe? “Dan kan je ook een metalen boom zetten en die decoreren met kerstballen”, zegt Van Roey. Of ga aan de slag met washi tape. “Kies een vrije muur en plak met behulp van washi tape de vorm van een kerstboom af”, zegt Gerets. Of koop een beeld van een boom. “Je merkt dat mensen echt op zoek zijn naar alternatieven voor de klassieke kerstboom”, zegt Franssen.

© Shutterstock

“Dat gaat van de klassieke kunstkerstboom tot houten bomen en zelfs tot kerstboombeelden.” Wil je echt geen (nep)boom in huis? Decoreer dan je eettafel. “Dat kan met een klassieke schaal met daarin enkele kerstversieringen maar je hebt ook de Scandinavische variant”, zegt Gerets. “Neem een grote, transparante vaas en vul ze met grote takken. Hang aan de takken enkele kerstballen en zet de vaas in het midden op de tafel: ook daarmee creëer je een echt kerstgevoel.”

© Shutterstock

LEES OOK. Koop je nu beter een echte of een valse kerstboom?

Niet te missen