Honderden mensen bezoeken film over bevrijding in As

Print
As - Op dinsdag 26 november gingen de deuren van het Gemeenschapscentrum van As een tweede keer open voor een oorlogsdocumentaire. Deze keer ging alle aandacht naar de bevrijding van As 75 jaar geleden. De belangstelling overtrof alle verwachtingen: meer dan 300 mensen schoven aan voor de ingang.

In een eerste deel kwamen vijf Assenaren in beeld om hun herinneringen aan de bevrijding te beschrijven. Na de pauze kregen de bezoekers de opnames te zien die op 31 augustus gemaakt werden toen de bevrijding in de straten van As opnieuw ten tonele werd gebracht.
Op die late zomerdag organiseerde de oudstrijdersbond van As immers een reconstructie van de gebeurtenissen. Hiervoor werd beroep gedaan op een re-enactmentgroep die naspeelde hoe de Amerikaanse Second Army Division de Duitsers verdreef. Dit evenement bracht vele tientallen figuranten op de been, en enkele duizenden toeschouwers. De Genkse Videofilmclub legde dit gebeuren vast, samen met Eddy Vandepoel. Leon Geets maakte er een mooie film van.
Na de vertoning werden de figuranten, de re-enactors, de getuigen, de filmers en al de helpers bedankt met een kleine attentie. Velen onder hen hadden zich voor de gelegenheid uitgedost in de uniformen uit die tijd. Het maakte een onvergetelijke indruk, zowel de gebeurtenissen van 1944 als het enthousiasme van de huidige ploeg medewerkers. Het geheel werd inhoudelijk begeleid door de historicus Marc Bertrands, terwijl Irma Scheepers de praktische coördinatie voor haar rekening nam. Een mooi stukje herinneringseducatie voor een ruim en gevarieerd publiek!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio