© UPC KU Leuven
Elektroconvulsietherapie klaart ernstige depressie op
Mensen met een ernstige depressie kan je goed behandelen met elektroconvulsietherapie (ECT), weet het UPC KU Leuven. “Na de ECT krijg je terug energie. En daardoor moed om door te gaan en te blijven werken aan je herstel.”
Els is een jonge vrouw die de afgelopen jaren voor haar depressie werd geholpen met elektroconvulsietherapie. Als student was ze verzeild geraakt in een ernstige depressie. Vandaag pakt ze de draad van haar leven weer helemaal op. “Dankzij de elektroconvulsiebehandeling vond ik terug energie, en daardoor moed om door te gaan en te werken aan mijn herstel. Vooraf had ik nog nooit van ECT gehoord. Dat mijn dokter me doorverwees is mijn geluk geweest.”
Convulsie in de hersenen
Wat is elektroconvulsietherapie precies? “ECT is een behandeling waarbij we een convulsie, een epileptische reactie, van de hersenen uitlokken, legt psychiater prof. dr. Pascal Sienaert van het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven uit. “We doen dat onder volledige verdoving, dus je voelt er als patiënt niets van.
De behandeling gebruiken we vooral bij ernstige psychiatrische aandoeningen, zoals therapieresistente depressie, een manie of een psychose. Het is een behandeling die heel goede resultaten oplevert. De voorbije jaren gebeurde veel wetenschappelijk onderzoek om de behandeling te verfijnen.”
Hoe werkt ECT?
“Bij psychiatrische aandoeningen zoals depressie is het evenwicht van bepaalde boodschapperstoffen in de hersenen verstoord. Die stoffen zorgen er voor dat signalen van de ene zenuwcel naar de andere worden doorgegeven. De elektrische ontlading die met ECT gepaard gaat bevordert het herstel van het evenwicht.
ECT zorgt ook voor het afscheiden van hormonen in de hersenen, die een regelende invloed hebben op onze stemming en gedachten. Het is ook aangetoond dat ECT er voor zorgt dat er nieuwe hersencellen gevormd worden. Dat gebeurt ook bij behandeling met geneesmiddelen, maar bij ECT is dat effect veel sterker en sneller.”
Waarom zijn veel mensen angstig voor ECT?
“ECT wordt al vanaf de jaren 30 gebruikt. In die eerste jaren gebeurde de behandeling zonder narcose en zonder spierverslappende middelen. ECT ging dan met hevige spierschokken gepaard. Ook al is dat al heel lang niet meer het geval, toch blijft ECT in romans en films afgeschilderd als een afschrikwekkend schouwspel. Ook op het internet zijn talrijke anti-sites te vinden, waarin ECT als een onmenselijke behandeling wordt beschreven. De meeste mensen weten echter niet goed wat ECT is en denken dat het nog altijd ‘zoals in de film’ wordt toegepast. Niets is minder waar. ECT is een moderne en veilige behandeling.”
Team met spirit
Psychiater Pascal Sienaert benadrukt: “Met ECT passen we een bewezen techniek toe, maar de behandeling kan onmogelijk slagen zonder een goed geolied zorgteam, met een positieve spirit. Van bij het eerste kennismakingsgesprek tot de nazorg geven we alle nodige uitleg, stellen we de patiënten gerust en ondersteunen we zoveel mogelijk. Heel belangrijk voor een goed verloop van de therapie. We slagen daarin dankzij een uitgebreide ploeg met artsen, verpleegkundigen en een psycholoog.”
Wil jij mee psychiatrische zorg verlenen? Mis de openstaande jobs niet van het UPC KU Leuven.
Geen bandwerk
Els blikt heel tevreden terug op haar reeks behandelingen. Haar ECT-programma bestond uit een acute behandelkuur en nadien een onderhoudsbehandeling. Alle sessies gebeurden in het UPC KU Leuven op campus Kortenberg, dat geldt als referentiecentrum voor ECT in Vlaanderen, onder leiding van professor Sienaert.
Naast het effect van de ECT is Els ook enthousiast over de manier waarop ze tijdens de therapie werd ondersteund door het zorgteam. “Ik werd heel goed geïnformeerd. De verpleegkundigen zijn heel veel met je bezig. Het is echt geen bandwerk wat ze doen. Je kan er met al je vragen terecht.”
Humor
“En, er is ook plaats voor humor”, gaat Els verder. “Dat heeft me aangenaam verrast, ja. De medewerkers op de afdeling zorgen er echt voor dat je je meer op je gemak voelt. Ze zorgen voor een fijne sfeer.
Weet je, als je bang bent of zenuwachtig voor de behandeling kan je dat gewoon zeggen. De verpleegkundigen houden daar dan rekening mee en helpen je. Op voorhand even rustig babbelen met iemand van het team en daarbij samen eens kunnen lachen, brak bij mij altijd de spanning. Zeker aangeven dus, als je veel stress hebt.”
“Al die ondersteuning heeft er bij mij voor gezorgd dat ik na de elektroconvulsietherapie weer voort kon met mijn gewone, vertrouwde begeleiding en therapie thuis. Hierdoor sta ik vandaag veel sterker in mijn schoenen.”
Heb jij ook een hart voor de zorg? Bekijk de jobs van UPC KU Leuven. Meer weten over ECT? Bekijk de volledige video bij UPC KU Leuven.