© AP

Land met beperkte vrouwenrechten, maar Saudi-Arabië wil als (omstreden) voorzitter van G20 op vrouwen inzetten

Saudi-Arabië wil met zijn voorzitterschap van de Groep van 20 onder meer op de thema’s vrouwen, klimaatverandering en technische vooruitgang inzetten. Het Saoedische voorzitterschap van de G20, dat zondag begon, moet voorwaarden scheppen “waarin alle mensen, vooral vrouwen en jongeren, kunnen leven, werken en succes hebben”, deelde het koninkrijk zaterdagnacht mee.

Riyad wil ook vaart zetten achter maatregelen ter bescherming van het klimaat om de voorziening van water en levensmiddelen te verzekeren, en het wil zich inzetten voor innovatie en technische vooruitgang.

Wereldwijd gezien zijn de rechten van vrouwen in weinig landen zo beperkt als in Saudi-Arabië. Ze zijn onder meer onderworpen aan strenge kledingvoorschriften. Hoewel enkele regels versoepeld werden, hebben vrouwen voor veel beslissingen in het leven nog steeds de toestemming van een mannelijke voogd nodig. Verscheidene vrouwenrechtenactivisten werden bovendien in de gevangenis opgesloten.

Saudi-Arabië lost Japan zondag af aan het hoofd van de groep van leidende economische mogendheden, die twee derde van de wereldbevolking en 85 procent van de wereldwijde economische verrichtingen vertegenwoordigt. Het conservatieve koninkrijk krijgt kritiek na de moord op journalist Jamal Khashoggi en wegens de mensenrechtentoestand en de betrokkenheid bij de oorlog in Jemen. Ook het Saudische voorzitterschap van de G20 is daardoor omstreden.

De komende topbijeenkomst van de G20 vindt op 21 en 22 november 2020 in de hoofdstad Riyad plaats. Het wordt de eerste G20-top in de Arabische wereld. Tot de G20 behoren de Europese Unie en negentien economisch vooraanstaande landen.

Meer over G20