Johan Depoortere toont verdwenen Palestijnse dorpen

Print

Foto: Chretien Paesen

Hasselt-Centrum

Hasselt - Het Eurovisie Songfestival trekt dit jaar naar Israël. Daar heeft het plaats op de ruïnes van één van de zeshonderd Palestijnse verdwenen dorpen. Journalist Johan Depoortere (rechts op de foto) haalt ze uit de vergetelheid tijdens een expositie in de oude gevangenis.

Onder het stadion waar het festival plaatsvindt, liggen de ruïnes van het Palestijnse dorp Sheikh Muwanis. Dat dorp werd in 1948 met de grond gelijk gemaakt en de bewoners verjaagd. Het is slechts één van de zeshonderd Palestijnse dorpen die van de kaart zijn geveegd, een gebeurtenis die door de Palestijnen 'de nakba' wordt genoemd. De tentoonstelling 'De verdwenen dorpen van Palestina' toont de foto’s van Johan Depoortere, die als journalist voor de BRT/VRT werkte van 1973 tot 2009.

Vernietigde dorpen

Met de expositie kaart Depoortere het probleem van de nakba aan. "Heel weinig mensen weten hoe Israël ontstaan is en het geweld dat daarmee gepaard is gegaan," verklaart hij. Tijdens de expositie zijn een tiental Palestijnse dorpen te zien, waaronder het Palestijnse dorp Ayn Hawd (dat nu Ein Hod heet) in de buurt van Haïfa, dat tegenwoordig een kolonie voor Joodse kunstenaars is, maar ook een vernietigd dorp waarop het Joods Nationaal Fonds een bos heeft gebouwd met de zegen van onder meer koning Boudewijn. De expositie sluit aan bij de geweldloze mensenrechtenactie Boycot, Desinvesteer en Sanctiecampagne (BDS). Het doel van die beweging is drieledig: het wil een einde aan de discriminatie van de Palestijnse minderheid in Israël, terugtrekking uit de bezette gebieden en het recht op terugkeer van de vluchtelingen.

Eurovisie Songfestival

Daarnaast roept de vakbond ACOD op om het Eurovision Songfestival niet uit te zenden op de VRT. "Het toeval wil dat het festival plaatsvindt op één van de verdwenen dorpen," verklaart Wies Descheemaeker van ACOD Cultuur. "Daar is veel te weinig aandacht voor, en daarom vragen we aan de VRT dat het festival niet wordt uitgezonden."


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio