UCI wil urine- en bloedstalen uit 2016 en 2017 opnieuw laten testen

Print
UCI wil urine- en bloedstalen uit 2016 en 2017 opnieuw laten testen

Foto: EPA

De Internationale Wielerunie UCI heeft de Cycling Anti Doping Foundation (CADF) gevraagd om hercontroles op urine- en bloedstalen uit 2016 en 2017. De UCI diende dat verzoek in op basis van informatie en documenten die van de Oostenrijkse justitie werden ontvangen in de dopingzaak Operation Aderlass.

Naar aanleiding van die affaire zijn al meerdere renners geschorst, onder wie de Italiaan Alessandro Petacchi, de Slovenen Kristijan Koren en Borut Bozic, de Kroaat Kristijan Durasek en de Oostenrijkers Stefan Denifl en Georg Preidler. Zij waren klant bij de omstreden sportarts Mark Schmidt, de spilfiguur in het dopingschandaal dat eind februari uitbrak. De Duitse arts coördineerde vanuit zijn praktijk in Erfurt honderden illegale bloedtransfusies. Ten minste 21 atleten uit acht verschillende landen en vijf verschillende sporten kwamen op het lijstje met verdachten te staan.

Volgens de UCI zijn hertesten van oude monsters noodzakelijk om oude overtredingen van de dopingreglementen alsnog aan te tonen in het peloton. .