Rusland zeker op EK ondanks mogelijke dopingschorsing

Print
Rusland zeker op EK ondanks mogelijke dopingschorsing

Het is nu zeker: Eden Hazard en de Rode Duivels komen Rusland weer tegen op het EK. Foto: Photo News

De Russische voetbalautoriteiten moeten zich ondanks een mogelijke nieuwe dopingschorsing geen zorgen maken over hun deelname aan en de mede-organisatie van het EK voetbal volgende zomer. Dat bevestigde een woordvoerder van het Wereldantidopingagentschap (WADA) aan AFP. De Rode Duivels spelen dus twee van hun drie groepswedstrijden op het EK in Sint-Petersburg.

“De leidinggevenden zijn niet geneigd hun houding te veranderen. Atleten zullen blijven gedwongen worden om mee te doen met de staatsdoping, of anders worden ze eruit gegooid. Rusland moet worden gebannen van de Olympische Spelen van 2020. Een ander signaal zou een zwak antwoord zijn tegenover een van de grootste dopingschandalen van deze eeuw.” Zo luidt de conclusie van het compliance review committee – de organisatie die erover moet waken of landen hun dopinghuishouden op orde hebben – van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA). Normaal gezien volgt het WADA op 9 december dat advies op. Rusland zou tijdens de dopingschorsing van vier jaar ook geen grote sportevenementen mogen organiseren.

Nu hoeven de Rode Duivels niet te vrezen voor het EK voetbal, dat in verschillende landen plaatsvindt, en kunnen ze volgend jaar wel degelijk spelen in Sint-Petersburg. Het EK voetbal is namelijk geen mondiaal evenement en geen wereldkampioenschap, zo luidt de redenering. Als Rusland wordt geschorst, kan het ook nog in beroep gaan bij de sportrechtbank TAS.

Rusland zeker op EK ondanks mogelijke dopingschorsing
Foto: Photo News