Mode

Terug van weggeweest: de cardigan

Print
Terug van weggeweest: de cardigan

Chanel / Miu Miu / Christopher Kane

De cardigan, de oubollig bestempelde trui met vaak een rij knopen in het midden, is terug prominent in het modelandschap. Grote modehuizen waaronder Chanel blazen het kledingstuk nieuw leven in.

De cardigan is nog nooit het meest sexy item in de kleerkast geweest, tenzij je die van je oma opent. Het praktische kledingstuk werd in het modewereldje vaak geassocieerd met ‘geen smaak’ ofwel ‘een verouderde stijl’. Natuurlijk werkten ze wél steeds voor liefhebbers van de grunge. Denk aan Kurt Cobain die er destijds piekfijn nonchalant uitzag met zijn gebreide cardigan.

Terug van weggeweest: de cardigan
Kurt Cobain van Nirvana in zijn iconisch, olijfgroene cardigan Foto: ISOPIX

Vandaag lijkt er beterschap op komst voor de reputatie van de trui. Daar zit de Amerikaanse actrice Katie Holmes voor iets tussen. Zij probeerde een aantal weken geleden een taxi te doen stoppen in - je raadt het al - een wollen cardigan. Haar outfit ging het hele internet rond en dat waardeerde het kledingstuk op. Een fluffy cardigan dragen met een kanten beha eronder en maar één knoopje vastmaken. Het werkt, zeker in combinatie met een high waist jeans.

Ook topontwerpers zetten weer vaker in op de cardigan. Chanel introduceerde ontwerpen met winterse print tijdens het najaarsdefilé en combineerde het met extra prints voor een modieus resultaat. Bij Miu Miu gaven ze voorrang aan lange cardigans over zwierige jurken voor een bohemian-vibe. Deze look wordt stoerder als je combineert met bottines. Christopher Kane ging net als Gucci voor oversized, die eerste met een vette knipoog naar de jaren 80.

Terug van weggeweest: de cardigan
Gucci

Hoe combineren?

Tips voor wie straks een cardigan aan de garderobe toevoegt: draag het stuk zo nonchalant mogelijk, met enkel lingerie of zijden topje eronder. Met een V-hals kun je de trui makkelijk als enige sexy bovenstuk dragen. Ga bij voorkeur voor een los exemplaar, zo oogt je look niet te klassiek. Stoere sneakers onder een rok, jurk of broek breken met het saaie imago van de trui. Of draag er een shirt onder met het logo van je favoriete rockband om het geheel stoerder te maken.

Terug van weggeweest: de cardigan

Essentiel - 195 euro / Mango - 29,99 euro / Balenciaga - 990 euro / Ganni - 180 euro / & Other Stories - 49 euro

Niet te missen