Zo zien de longen van een kettingroker eruit: “Beste antirookcampagne ooit”

Print

Een Chinese specialist in orgaantransplantatie heeft schokkende beelden gedeeld van longen die hij in de vuilnisbak moest gooien. Het orgaan behoorde toe aan een 52-jarige kettingroker. De roker - die aan “meerdere longaandoeningen” leed - wilde na zijn dood zijn organen doneren, maar die bleken ongeschikt voor transplantatie. De gruwelijke beelden werden al miljoenen keren bekeken en gedeeld. “Beste antirookcampagne ooit”, luidt het op sociale media.

Volgens de specialist rookte de kettingroker al dertig jaar minstens één pakje sigaretten per dag. Toch wilde hij dat zijn organen werden gedoneerd na zijn dood. “Er werd nooit een CT-scan uitgevoerd”, aldus dokter Chen Jingyu. “Toen hij hersendood was, werden zijn longen gedoneerd.”

De artsen beseften al snel dat de man zijn laatste wens niet in vervulling zou kunnen gaan. De longen waren door het voortdurende roken ongeschikt geworden voor transplantatie. “Chinezen houden van roken”, aldus Chen. “Het is dus niet zo dat longen van rokers automatisch worden afgekeurd. Maar ze moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.”

De beelden werden gedeeld op sociale media met het bijschrift ‘Heb je nu nog de moed om te roken?’ en werden al minstens 25 miljoen keer bekeken.