© AFP

Cycloon Bulbul maakt veertien doden in India en Bangladesh

In kustgebieden in India en Bangladesh zijn zaterdagavond en zondag al zeker veertien mensen om het leven gekomen bij de doortocht van cycloon Bulbul. Die tol is door de plaatselijke autoriteiten bekendgemaakt.

adm

Bulbul bereikte zaterdagavond de kust van de twee Zuid-Aziatische landen. De storm trof het land rond de mangrovebossen van Sundarbans, zeggen de autoriteiten. Die bossen verbinden de Indiase deelstaat West-Bengalen met Bangladesh. De storm was toen al licht afgezwakt en haalde nog windsnelheden tot 120 kilometer per uur. Hij is intussen verder afgezwakt terwijl hij in noordoostelijke richting verdergaat en nog windsnelheden tot 60 kilometer per uur laat optekenen.

De meeste doden vielen in India. Acht mensen stierven daar toen een ontwortelde boom op hen neerkwam of een muur of een andere constructie instortte. In Bangladesh vielen zes doden, onder wie vijf mensen die stierven onder bomen die niet bestand bleken tegen Bulbul. Er zijn ook nog vijf mensen vermist nadat hun boot tot zinken was gekomen.

De doortocht van de cycloon zorgde vooral in Bangladesh voor massale evacuaties. Ongeveer 2,1 miljoen mensen werden door de overheid verplicht veiliger oorden op te zoeken. In India moesten 125.000 mensen tijdelijk hun huis verlaten. Op de luchthaven van de stad Kolkata werden de activiteiten tijdelijk stilgelegd.