Het monument in Stevoort bestaat 100 jaar

Print

Foto: Zygmund Krzywania

Stevoort

Hasselt - 101 jaar geleden eindigde de Eerste Wereldoorlog en was er weer vrede. Ook in Stevoort. Maar te midden van deze grote vreugde trokken de vijandelijke legers dag en nacht terug naar Duitsland. Ze roofden de laatste bezittingen van de bewoners. In een gedetailleerd verslag van 15 februari 1919, geschreven door burgemeester Albert Palmers, pastoor Ramakers en gemeenteontvanger Raskin, lezen we over de toestand in Stevoort.

Gedurende 9 dagen volgde de ene inkwartiering na de andere. Alle woningen waren proppensvol soldaten. Tweemaal overnachtten 200 man in de kerk. Maar de vreugde kon niet op. De vlaggen wapperden aan de kerk, op openbare gebouwen en aan alle huizen en de klokken luidden. Enkele dagen later keerden ook onze soldaten terug naar Stevoort. Het wederzien was ontroerend.

Al vlug kwam het idee om op het dorpsplein een beeld op te richten toegewijd aan het Heilig Hart, als monument, als aandenken aan de slachtoffers van de oorlog.

Om het beeld te betalen werd bij de Stevoortenaren in enkele dagen tijd een som van 20.000 frank opgehaald.

In december 1918 was er al een indrukwekkende plechtigheid in afwachting van het definitieve beeld dat in 1919 werd ingehuldigd.

Onlangs werd het beeld nog proper gemaakt door enkele stadswerklieden. Het ziet er weer mooi uit en de teksten zijn weer goed leesbaar.

Foto’s: Archief Stevoort en Zygmund Krzywania.

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio