Kennismaking met het soefisme

Print

Centrum

Genk - In Genk heeft de boekvoorstelling van 'Soefisme; een kennismaking' plaatsgevonden in C-Mine. Het was een boeiende uiteenzetting van de vertaler Marc Colpaert.

"Vroeger had het soefisme geen naam, maar was het een werkelijkheid. Nu heeft het een naam, maar je moet zoeken naar de werkelijkheid achter de naam. Die zoektocht maakt William Chittick in dit boek", vertelde Marc. In een maatschappij waarin de grote religies nog steeds tegenover elkaar staan en waarin het wantrouwen naar de islam voor veel maatschappelijke onrust zorgt, is de centrale boodschap van het soefisme, waarin harmonie, schoonheid en liefde een centrale rol vervullen, uitermate actueel. "Het was een monnikenwerk, maar tegelijk een verademing om dit boek te vertalen. Ook een soort eerherstel aan de islam", aldus Colpaert die zelf cultuurfilosoof is en sterk gefascineerd maar ook geïnspireerd door het soefisme.
De avond werd georganiseerd door Platform B en geleid door de voorzitter Bahattin Koçak.
Voor de aanwezigen was dit een unieke kans om meer inzicht te krijgen in de spirituele en humane kant van de islam. Inhoudelijk ging het vooral over de essentie van het soefisme maar ook vergelijkingen tussen de islamitische en christelijke spiritualiteit en mystiek. In zijn uiteenzetting stelde Colpaert ook dat soefisme een middel kan zijn tegen de huidige maatschappelijke problemen zoals polarisatie, extremisme en radicalisme.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio