© Ella Bormans

Amnestygroep Hasselt in de bres voor Turkse slachtoffers

Het Tenkil Museum stelt voorwerpen tentoon die toebehoren aan slachtoffers van de Turkse repressie. In Hasselt openden ze op vrijdag 1 november in het Oud Gerechtsgebouw een tentoonstelling, waar bezoekers de voorwerpen kunnen bekijken; uitleg leest men op bijbehorende posters. Amnesty International Hasselt staat er met een schrijfstand; bezoekers kunnen een brief ondertekenen.

Ella Bormans

Op de opening waren er getuigenissen van slachtoffers van het Turkse regime na de coup van 2016. Mannen, vrouwen, kinderen, families, die Turkije moesten ontvluchten omdat het voor hen niet meer veilig was.In het Oude Gerechtsgebouw worden allerlei voorwerpen tentoongesteld van mensen die op de vlucht gingen. Sommigen verloren het leven, soms stierven volledige families. Er blijven alleen nog schoenen, kleren, speelgoed, … over. Die voorwerpen zijn stille getuigenissen van een groot Turks drama.Amnesty International is op vraag van Fedactio aanwezig met een schrijfstand. Op dit ogenblik is er immers een Amnesty-schrijfactie voor 2 Turkse mannen, die eveneens slachtoffer zijn van de repressie na 2016. De 2 mannen zijn verdwenen en men weet voorlopig niet waar ze officieel verblijven.De mensen van Fedactio én van Amnesty International Hasselt vragen de aanwezigen om de brief te ondertekenen. De meesten doen dat met volle overtuiging.Amnesty International Hasselt is bijzonder vereerd om aan dit initiatief te kunnen deelnemen. De schrijfactie krijgt op deze manier een concretere invulling, omdat ze aansluit bij een tentoonstelling die over andere Turkse slachtoffers gaat.De tentoonstelling (én schrijfactie) loopt nog tot 10/11; dagelijks van 11 tot 19 uur.

Wil je in de toekomst ook meehelpen bij acties van Amnesty International Hasselt, contacteer de groep dan via www.amnesty-hasselt.be of www.facebook.com/AmnestyHasselt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer