dinsdag 16 juli 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 QMUSIC

Rode Neuzen dag

“Mensen snappen vaak niet dat ik vroeger ben gepest”

In het kader van Rode Neuzen Dag pakt Qmusic uit met het programma ‘Generation Stronger’. Daarin is een opvallende rol weggelegd voor de Genkse actrice Nora Dari (18), een bekende naam bij het jonge volkje.

Nog tot 15 november loopt elke werkdag van 20 tot 22 uur ‘Generation Stronger’, waarin Jolien Roets gezelschap krijgt van Rode Neuzen-ambassadeurs zoals Koen Wauters en Jonas Van Geel. Het programma kadert in een grotere campagne van Rode Neuzen Dag: 'Samen voor #generationstronger'. De campagne toont dat jongeren samen in staat zijn om problemen zoals faalangst, perfectionisme, of bodyshaming te tackelen.

‘Generation Stronger’ stuurt elke dag Rode Neuzen Dag-reporter Nora Dari (18) naar scholen en actievoerders, om te praten met mensen die bij de actie zijn betrokken. De Genkse is een opkomend acteertalent, en werkte onder andere mee aan de film ‘Patser’. “Ik studeer bedrijfsmanagement op PXL in Hasselt en heb dus nog perfecte voeling met tieners op school”, zegt ze. “Ik hoop dat na de uitzendingen de luisteraars begrijpen dat het oké is als je je soms eens slecht voelt, maar dat je ook hulp moet zoeken als het uit de hand loopt.”

Zelf gepest

Dari kreeg vroeger zelf met pesten te maken. “Vooral in het lager onderwijs. Ik was een meisje dat al vroeg wist dat ze veel dingen wou realiseren in het leven. Blijkbaar werd dat in Winterslag, waar ik opgroeide, niet zo geapprecieerd. Klasgenoten vonden dat ik me aanstelde.”

Via het oudercontact kregen mijn ouders uiteindelijk te horen dat ik gepest werd in de klas. Ik schaamde me enorm Nora DARI

Die pesterijen zijn wel eens té ver gegaan. “Tienjarigen kunnen al heel kwetsend uit de hoek komen, met alle gevolgen van dien. Enfin, ik heb aan een incident toen een litteken op mijn neus aan overgehouden.” Ook later strubbelde Nora in het leven. “Tijdens het middelbaar vroeg ik me vooral af wie ik was. Een Marokkaanse Belgische of een Belgische Marokkaanse?”

“Mensen snappen niet dat ik vroeger ben gepest, omdat ze op het eerste gezicht niks zien waarmee je me zou kunnen pesten”, zegt Nora. “Maar zoals mij zijn er nog vele anderen. Er hoeft niks mis met je te zijn om slachtoffer te worden van pesten.” Vaak kroppen slachtoffers hun gevoelens op. Ook Dari zweeg erover. “Zelfs thuis deed ik mijn mond niet open. Maar mensen moeten zoiets net wel kunnen ventileren. Het is niet oké om daarmee te blijven rondlopen en dat in je eentje te torsen. Bij mij zijn m’n ouders het wel te weten gekomen. Er was in mijn klas een enquête over pestgedrag, en daaruit bleek dat 18 van de 20 leerlingen wisten dat ik werd gepest. Via het oudercontact kregen mijn ouders dat te horen. Ik schaamde me enorm.”

Toekomst als actrice

‘Generation Stronger’ is niet het debuut van Nora in de media. Ze speelde in de film ‘Ghost Tropic’ van Bas Devos - die vertoond werd op het filmfestival van Cannes - en is presentatrice bij de urban talkshow voor jongeren ‘WAJOW’. “Ook in de toekomst blijft acteerwerk de hoofdmoot vormen. Nieuwe projecten zitten in de pijplijn, maar daarover mag ik niks zeggen.”

 Shari Ruzzi

Dat Nora wou acteren, wist ze al op vroege leeftijd. “Maar dat werd niet onmiddellijk gesteund door het thuisfront. Mijn ouders wilden dat ik me concentreerde op school. Wat ik nu uiteraard wel begrijp. Maar toen die droom er op latere leeftijd nog steeds was en ik ook mocht meewerken aan ‘Patser’ van Adil El Arbi en Bilal Fallah, kreeg ik hun volle steun. Ik deed succesvol casting voor een Finse reeks en zo ging de bal aan het rollen. Als ik in Genk of Hasselt over straat loop, zijn er al geregeld mensen die me herkennen.”

Interviews afnemen voor ‘Generation Stronger’ is nieuw voor haar. “Maar als ik daarmee anderen kan helpen, wil ik dat zeker doen. De voorbije dagen heb ik al scholen bezocht en mensen gesproken. Het is een pak werk, maar vooral leerrijk.”

‘Generation Stronger’, QMusic, elke weekdag, 20 tem. 22 uur

Meer over Rode Neuzen Dag

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws