© Jef Gabriels

© Jef Gabriels

© Jef Gabriels

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Heksenkringen in Kattevennen?

Het zijn rare tijden. Herfstweer, Allerheiligen, Halloween laten je af en toe schrikken. En ook de vraag of er in Kattevennen heksenkringen verschijnen doet je even aarzelen...

Jef Gabriels

Het is wel even opkijken als je door Kattevennen wandelt of fietst en als je plots grote cirkels van buisjes en spiraaltjes in het bos ziet, allemaal rond een paaltje met blauwe kop. Welke magie mag daar wel achter zitten?

Kattevennen, vroeger vrij nat was en vol weiden waar het vee graasde - vandaar de naam, verwijzend naar het Engelse 'cattle' of vee - werd na de komst van de mijnen beplant met dennen voor het mijnhout. Later werd het gebied een belangrijk recreatieoord met talrijke toeristische, sportieve en educatieve attracties, rond de Cosmodroom en het complex van Sport Vlaanderen. Maar heel de tijd bleef het zuur en voedselarm water in deze vallei van de Wiemesmeerbeek zorgen voor een specifieke flora.

Enkele jaren geleden werden in het gebied achter de Cosmodroom enkele plekken vrijgemaakt waar op verschillende plaatsen en op verschillende manieren nieuwe streekeigen boompjes geplant werden. Omdat er daar ook heel wat diertjes rondlopen die tuk zijn op een groen blaadje, kregen deze nieuwe boompjes bij wijze van wildbescherming een specifiek 'jasje', een balk- of een spiraalvormige huls in plastiek. De werkelijkheid is dus heel eenvoudig en heeft niets met magie te maken.

Eens de boompjes groot genoeg zijn kan de wildbescherming verwijderd worden, de boompjes kunnen op eigen kracht verder en de diversiteit in Kattevennen is weer toegenomen...

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio