© Chretien Paesen

Leven in een schilderij van Pieter Bruegel de Oude

Op 1 en 2 november konden de Bokrijkbezoekers vertellingen bijwonen rond de Vlaamse Meester Pieter Bruegel de Oude. Enkele honderden verdwaalden in de schilderijen van de oude meester of namen een kijkje in de keuken van Bruegel.

Chretien Paesen

Op Allerheiligen en Allerzielen is een wandeling door het openluchtmuseum blijkbaar geen slecht idee. Zo vonden althans toch honderden bezoekers vorig weekend. Bovendien konden zij gratis luistersessies meepikken, geschikt voor jong en oud.

Jeroen Van Vaerenbergh alias de Foodarcheoloog liet hen kijken in de keuken van Bruegel in het woonhuis van Oevel. De pastorij van Schriek was dan weer het toneel voor boeiende vertellingen van de auteurs Jeroen Olyslaegers en Maartje van der Laak over Bruegel en zijn werk.Zo vertelt Maartje onder meer uit haar boek “Het geheim van de Vlaamse Meesters’ het verhaal van Artur en Emma die op de zolder van hun opa zijn gerafeld dagboek vinden. Daarin beschrijft de opa hoe je over een regenboog kunt vliegen en terechtkomen in Bruegel’s taferelen van bijvoorbeeld Dulle Griet. Zij leven plots midden in het schilderij en ontdekken hoe Pieter Bruegel de Oude symboliek en traditie samenbracht in een wondere wereld van fantasie en vreemde schepsels maar ook van feiten en waarheden.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio