Neos en "Het verdriet van België"

Print
Neos en "Het verdriet van België"

Foto: Hélène Vissers

Lommel - Op uitnodiging van Neos Lommel kwam Ivan De Vadder, gekend van VRT en Canvas, de Lommelse Neosleden even wat wijzer maken over de gecompliceerdheid van het Belgische politieke bestel.

Alleen kort door de bocht is dit kluwen te beschrijven, want het vergt jaren intensieve studies om hieruit wegwijs te geraken. Nederlandse gasten in de zaal begrijpen er nu nog minder van; hoe de vele structuren, gewesten en gemeenschappen elk met eigen bevoegdheden en besturen en regeringen, dwars door alle politieke geledingen, met elkaar trachten te overleven en bovendien trachten België geloofwaardig te besturen.
Maar Ivan ging rustig, stap voor stap, verder, duidelijk én beheerst om tot de conclusie te komen dat zelfs hij niet wist hoe het verder moet én kan. Er zijn zelfs voorspellingen aan te pas gekomen die de splitsing van België (Vlaanderen/Wallonië) aankondigen.
Het overheidsbeslag, de creatie van nieuwe banen, de verhoging van de concurrentiekracht en het terugdringen van de staatsschuld via de begroting moeten bij voorrang aangepakt worden, willen wij terug bij de landen behoren die door Europa “serieus” genomen worden.
Dat is de enige conclusie die uit het betoog te trekken viel.
Europa tenslotte houdt alleen rekening met België, niet met alle klontertjes en stukjes die er deel van uit maken.
Mooi besluit van Ivan: België is gemakkelijk om in te leven maar moeilijk om te besturen.
En of we nu een “Gidsland” of een “Failed State” zijn ... vul het zelf maar in !!!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio