Adam Blythe en Michael Albasini stoppen met wielrennen

Print
Adam Blythe en Michael Albasini stoppen met wielrennen

Foto: BELGA

De Britse wielrenner Adam Blythe (30) en de Zwitserse veteraan Michael Albasini (38) hebben donderdagochtend aangekondigd afscheid te nemen van de wielersport. De dertigjarige Blythe kwam het voorbije seizoen uit voor Lotto Soudal, na eerder ook al voor het Belgische WorldTour-team te hebben gereden in de jaren 2009-2011.

“Ik heb veel verhalen meegemaakt en heel veel mooie herinneringen”, legde Blythe uit in een lange post op sociale media. “Maar ik heb de sport ook zien veranderen de laatste jaren. De offers werden voor een prof steeds groter om te blijven meedoen op topniveau. Met dat in gedachten, is het nu de hoogste tijd om een stap opzij te doen. Ik wil meer tijd doorbrengen met mijn vrouw en drie kinderen, terwijl ik mij focus op andere dingen die ik voor de sport kan doen. Ik hou van wielrennen en kan mij niet voorstellen om niet deel uit te maken van de sport, op welke manier dan ook. Ik kijk uit naar het zoeken van nieuwe kansen die op mijn pad komen.”

Blyte won in zijn carrière onder meer de RideLondon Classic (2014), het Brits kampioenschap op de weg (2016), de Elfstedenronde (2018), de Memorial Frank Vandenbroucke (2012), de Nationale Sluitingsprijs Putte-Kapellen (2010) en twee etappes en het eindklassement in het Circuit Franco-Belge (2010).

Hij begon zijn profcarrière in de zomer van 2009 als stagiair bij Silence-Lotto. Nadien bleef hij twee jaar bij opvolger Omega Pharma-Lotto (2010-2011). Vervolgens volgden passages bij BMC (2012-2013), NFTO (2014), Orica-GreenEdge (2015), Tinkoff (2016), Aqua Blue Sport (2017-2018) en opnieuw Lotto Soudal (2019). Zijn laatste wedstrijd was vorige maand Parijs-Tours, waarin hij opgaf.

Albasini: “Het werd steeds moeilijker gemotiveerd te blijven”

Ook Albasini liet donderdag weten dat hij stopt met koersen. De veteraan van Mitchelton-Scott neemt afscheid van de Ronde van Zwitserland in 2020. “Het is geweldig om je carrière af te sluiten in een wedstrijd die bij je past als renner”, legde Albasini, die in december 39 wordt, uit.

Adam Blythe en Michael Albasini stoppen met wielrennen
Michael Albasini. Foto: AFP

“Het is een koers waar ik altijd een goede band mee heb gehad, een thuiswedstrijd. Voor elke renner is het mooi om dichtbij huis te kunnen stoppen. Zelfs in de organisatie van de Ronde van Zwitserland zitten oud-ploeggenoten, dus het is alsof ik stop met school. Het is ook veel makkelijker voor familie om te komen en dat is een van de belangrijkste dingen. Afgelopen seizoen werd het voor mij steeds moeilijker om gemotiveerd te blijven. Het kostte veel tijd en energie. Ik wil voor mezelf volgend jaar mijn carrière op de best mogelijke manier afsluiten.”

Albasini had oorspronkelijk maar een contract tot eind 2019 bij het Australische WorldTour-team, maar dat verlengde zijn overeenkomst nog tot half juni volgend jaar. Albasini, een notoir rittenkaper, won in zijn carrière etappes in onder meer de Ronde van Zwitserland (3), de Vuelta (1), de Ronde van Romandië (7), Ronde van Catalonië (2), Ronde van het Baskenland (2) en Parijs-Nice (1). Zijn laatste overwinning was een rit in de Ronde van de Fjorden in het voorjaar van 2018.

Albasini is prof sinds 2003. Sinds 2012 rijdt hij voor Mitchelton-Scott en voorganger Orica. Voordien verdedigde hij de kleuren van Phonak (2003-2004), Liquigas (2005-2008) en Team HTC (2009-2011).