dinsdag 16 juli 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 BELGA

Els Clottemans zet nieuwe stap tot vrijlating: “Benieuwd of zij zal bekennen”

HasseltEls Clottemans (35), tot 30 jaar veroordeeld voor de parachutemoord, wil overdag de gevangenis kunnen verlaten of met een enkelband thuis de rest van haar straf uitzitten. Maar om in aanmerking te komen voor deze versoepeling van haar straf, met het oog op vervroegde vrijlating, is er een belangrijke voorwaarde: schuldinzicht. En Clottemans heeft nooit bekend dat zij in 2006 de parachute van haar liefdesrivale Els Van Doren (37) heeft gesaboteerd.

Op 21 oktober 2010 veroordeelde het Tongerse hof van assisen Els Clottemans tot 30 jaar voor de moord op haar vriendin/rivale Els Van Doren in Opglabbeek. Het proces was een maand eerder onder grote nationale en internationale aandacht van start gegaan: er waren geen materiële bewijzen, wel veel aanwijzingen. En praatvaar Clottemans uit Ternat: zij schreeuwde haar onschuld uit. Het werd één van de meest gemediatiseerde assisenprocessen ooit in ons land.

De hele zaak draaide rond een buitenechtelijke romance met een Nederlandse parachutist, Marcel S. Twee vrouwen, verliefd op dezelfde man. De zaak veroorzaakte veel ophef omdat Clottemans’ veroordeling gebaseerd was op sterke vermoedens op basis van een motief, haar gedrag vóór en na de moord en haar verklaringen die niet strookten met de waarheid. Vooral belastend was dat Clottemans de reserveparachute terugvond, dertig meter hoog in een boom, wat enkel plausibel was als zij het voorwerp had gevolgd tijdens haar sprong. Dat kon zij enkel weten als zij voorkennis zou hebben gehad van de sabotage.

Els Clottemans moet antwoorden op de vraag of zij op 18 november 2006 het lint van de parachute van Els Van Doren (foto) heeft doorgeknipt. ROB TV

“Geen bewijs, geen schuld”

Het assisenproces verdeelde Vlaanderen in believers en non-believers. Het zorgde voor grote discussies en leidde zelfs tot betogingen in Hasselt en in Ternat, onder het motto: ‘Geen bewijs, geen schuld’. Toch oordeelde de assisenjury, na een proces dat bijna een maand duurde, dat er geen twijfel was over haar schuld.

Clottemans was niet van haar stuk gebracht en diende prompt een klacht in bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, een laatste kans om een nieuw assisenproces af te dwingen. Een uitspraak is er daar nog altijd niet.

Penitentiair verlof

Els Clottemans heeft intussen wel al één derde van haar celstraf uitgezeten waardoor zij sinds september in aanmerking komt voor een versoepeling van haar straf. Vandaar dat de strafuitvoeringsrechtbank zich volgende week dinsdag zal buigen over haar verzoek tot ‘beperkte detentie’: overdag de gevangenis mogen verlaten of naar huis mogen met een enkelband.

De zitting vindt plaats in de Gentse gevangenis waar Clottemans na haar verblijf in de gevangenis van Hasselt al enkele jaren achter de tralies zit. Sinds 2018 heeft zij overigens al verschillende keren uitgaanspermissie gekregen. Ze mocht haar cel enkele uren verlaten om een psycholoog te bezoeken. Eerder deze maand zou zij voor het eerst ook penitentiair verlof hebben gekregen.

Wij zijn nieuwsgierig of zij na al die jaren haar verantwoordelijkheid opneemt en zal bekennen Jef VERMASSENAdvocaat van weduwnaar van Els VAN DOREN

Schuldinzicht?

Cruciale vraag is of Clottemans tijdens de zitting van de strafuitvoeringsrechtbank zal toegeven dat ze Els Van Doren vermoord heeft. Om in aanmerking te komen voor een versoepeling van haar straf, in de aanloop van een eventuele vervroegde vrijlating, wordt namelijk van een gevangene verwacht om enig schuldinzicht te tonen. Op de vraag of zij op 18 november 2006 het lint van de parachute van haar liefdesrivale heeft doorgeknipt om haar te laten neerstorten, zal zij een antwoord moeten geven.

Op de zitting wordt ook het dossier dat de Gentse gevangenis over Clottemans heeft opgesteld aan bod. Daarin wordt melding gemaakt hoe zij zich in de gevangenis gedraagt en omschrijft een psycholoog hoe zij momenteel tegen de feiten aankijkt.

Vermassen

Jan De Wilde, de weduwnaar van Els Van Doren, zal de zitting bijwonen. “Als burgerlijke partij zijn wij uiteraard nieuwsgierig of zij na al die jaren haar verantwoordelijkheid opneemt en zal bekennen”, zegt Jef Vermassen, de raadsman van De Wilde. “Voor mijn cliënt is dat uitermate belangrijk omdat zij op een gegeven moment mijn cliënt als dader heeft aangewezen. Bij een bekentenis zou die twijfel eindelijk worden weggenomen. Het is voor mijn cliënt van minder belang dat zij ooit zou vrijkomen.”

Meer over Els Clottemans

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws