Technische ploeg Osjosma bereikt het gestelde doel

Print

Foto: Frans Vandueren

Opglabbeek

Oudsbergen - Ondanks de onlusten in het Midden-Amerikaanse land Haïti waar het weeshuis Osjosma ligt, ondernamen Frans Vandueren en zijn medewerkers Jef Knoops en Pierre Vreys de veel eerder geplande reis naar ginds. Hun hoofddoelstellingen waren de elektrische installatie van Sent An bouwen en alle leidingen van het sanitair zijn plaatsen. Ze zijn volop geslaagd in hun opzet.

De volgende maanden worden nu de vensters geplaatst, wordt er gevloerd en worden de binnendeuren gehangen. In maart gaan ze opnieuw naar ginds om de toiletten te plaatsen, de douchekranen en de lavabo’s. Sent An wordt uitgerust met een kraan voor drinkbaar water. De toiletten zullen gespoeld worden met regenwater en douchen zullen de jongeren kunnen met water uit de put. Eind juni, begin juli zullen dan de meerderjarigen hun intrek nemen in Sent An onder toezicht van een opvoeder-begeleider en met een eigen reglement. Sent An zal immers onafhankelijk opereren, weliswaar onder supervisie van directeur Olès.

Hogere studies

De drie jonge dames die het middelbaar afhebben, gaan verder studeren in Port-au-Prince. Met pater Jan Hoet zijn afspraken gemaakt. Op zijn aanraden hebben ze alle drie een richting in een hotel- en toerismeschool gekozen. De studies duren 10 maanden en leiden in de meeste gevallen tot een job op de arbeidsmarkt. Nerlande, Mylourde en Myrna zullen één kamer delen met nog een meisje en zelf zorgen voor hun maaltijden en het onderhoud van hun ‘kot’.

Op 1 oktober is Yanskian Thélismond aangesteld tot hoofdopvoeder. Hij zal het opvoedersteam aansturen. Yanskian heeft al verschillende reizen Jef en Pierre geassisteerd en is daarom ook aangesteld tot technisch verantwoordelijke. Via een Whatsapp-groep houdt hij contact met Jef en Frans.

Waterproject
Tijdens de reis kon eindelijk het dossier afgesloten worden, gerealiseerd met de Rotary Club. De plaatselijke vertegenwoordigers kwamen op bezoek voor een finale controle. Het waterbassin is nu in gebruik en de osmose-installatie was dat al sedert geruime tijd. Een werkstuk van meer dan vier jaar is het geworden, maar iedere partij mag er heel fier op zijn. Dankzij deze investeringen en het mogen gebruiken van de waterleiding van de overheid beschikt het weeshuis nu over genoeg water: drinkbaar water, water voor allerlei doeleinden en regenwater voor irrigatie en het spoelen van de toiletten.

Osjosma staat voor boeiende uitdagingen het volgende jaar. Niet in het minst zijn er de investeringen in Sent An die de wooneenheid afmaken. Er is ook het spannende hoofdstuk van de eerste hoogstudenten. Vzw Osjosma zoekt nog naar middelen om Sent An te kunnen bemeubelen. Tot slot lijkt het erop dat de plantage voor de eerste keer een geslaagde oogst zal hebben. De regen is op het juiste moment gevallen en heeft geen zaad weggespoeld of verdronken.

Op 8 november organiseerst de vzw een informatie-avond om 20 uur in zaal Loweta, Weg naar Opoeteren in Opglabbeek. Iedereen is welkom. De toegang is gratis.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio