maandag 4 november 2019 - Hasselt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De uithardingsperiode van het okergele fietspad duurt vier weken. sven dillen

Fietslus rond centrum in lente klaar

Hasselt

Begin 2020 moet de fietslus rondom de Hasseltse kleine ring helemaal rond zijn. De nog ontbrekende stukken aan de kanaalkom en tussen de Diesterstraat en het Leopoldplein worden dit najaar aangelegd. De passage op het Dusartplein maakt de cirkel volgend jaar rond.

In 2018 had de stad de Groene Boulevard opgedeeld in twaalf delen om er fietsstroken aan te leggen. Negen daarvan zijn al klaar. “Dit najaar worden nog eens twee ontbrekende schakels weggewerkt”, zegt schepen van Openbare Werken Laurence Libert (Open Vld). “Tijdens de aanleg van het verbindingsplein tussen het Molenpoortplein en Quartier Bleu trekken we de fietslus ter hoogte van de Blauwe Boulevard door. Volgende week start de herinrichting van de parallelweg langs De Schiervellaan en het Leopoldplein. Daar krijgt de fietslus grotendeels een eigen tracé.”

Fases

“Om de hinder te beperken en huizen en handelszaken zo goed mogelijk bereikbaar te houden, splitsen we de werken aan de De Schiervellaan en het Leopoldplein op in drie fases”, legt schepen Libert uit. “Eerst wordt de parallelweg tussen de Diesterstraat en Ridder Portmansstraat heringericht. Daar komt er een nieuwe busbaan en bushalte langs de kleine ring. Daarna wordt de huidige busbaan omgevormd tot rijweg voor auto’s. Afsluitend wordt de bestaande rijweg vervangen door een okergele asfaltverharding voor de fietsers. Op die manier kan het verkeer altijd passeren. Deze werken duren vier weken, waarna de fietslus nog vier weken moet uitharden.”

Fietsstraat

“In de tweede fase wordt de zone tussen de Ridder Portmansstraat en het parkje op het Leopoldplein aangepakt. In het begin van dit deel verschuift de fietslus naar de buitenzijde, op de huidige parkeerplaatsen. Voorbij de bocht is de beschikbare oppervlakte erg smal en gaat de fietslus noodgedwongen over op de rijweg die er het karakter van fietsstraat krijgt. Deze werken duren zes weken met dezelfde uithardingsperiode van vier weken. Hier is dan geen verkeer mogelijk. We proberen de private parkeerplaatsen en garages zo bereikbaar mogelijk te houden, maar ook dat zal niet altijd mogelijk zijn. Het sluitstuk wordt het kruispunt met de Ridder Portmansstraat. Daar verspringt de fietslus van de zijde van de huizen naar de zijde van de kleine ring. Dit duurt twee weken waarbij er geen gemotoriseerd verkeer kan passeren.”

Het laatste deel van de fietslus, vanaf de Maastrichterstraat tot voorbij de bibliotheek, wordt in het voorjaar van 2020 aangelegd. wanneer bouwproject Books op het Dusartplein klaar is. “De bestaande rijweg langs de woningen en cafés wordt vervangen door een okergele asfaltlaag. Met een s-vormige bocht wordt, ter hoogte van de bibliotheek, de aansluiting met de Groene Boulevard gemaakt.”

Nieuwe Video's