© EPA-EFE

David Goffin uitgeschakeld in Bazel en dat is slecht nieuws voor Masters: alles of niets in Parijs

David Goffin (ATP-13) heeft donderdag wellicht zijn laatste kans om de ATP World Tour Finals te halen, verspeeld. De 28-jarige Luikenaar werd in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Bazel (2.082.655 euro) uitgeschakeld door het Amerikaanse opslagkanon Reilly Opelka (ATP-37). Alleen een halve finale, volgende week op het Masters 1.000-toernooi in Parijs kan Goffin nog een ticket voor de Londense O2 Arena opleveren.

Het was de tweede ontmoeting tussen de 28-jarige Goffin en de 22-jarige Opelka. Begin 2017 klopte hij de Amerikaan wel in de eerste ronde van het Australian Open in een vijfsetter. David Goffin is een voormalig runner-up in Bazel. In 2014 verloor hij in de finale van Roger Federer, die deze week op een tiende titel in zijn thuistoernooi mikt.

De uitschakeling van Goffin is vooral slecht nieuws voor de Masters: alleen de beste acht van de wereld mogen daaraan deelnemen en voorlopig staat Goffin pas tiende. Goffin heeft nog één kans om zich alsnog te plaatsen maar dan zal hij volgende week op het ATP-tornooi van Parijs moeten uitpakken met een stunt en minstens de halve finale halen.

Zes van de acht tickets al weg

Momenteel zijn enkel de eerste zes van de ATP-ranking al zeker van hun ticket: Nadal, Djokovic, Medvedev, Federer, Thiem en Tsitsipas. Voor de laatste twee tickets zijn nog een achttal spelers in de running, voorlopig gaan de laatste plaatsen naar Zverev en Berrettini maar hun voorsprong is slechts miniem.

Matteo Berrettini (Ita/ATP-11) en Roberto Bautista Agut (Spa/ATP-10) - de voornaamste concurrenten van Goffin - zullen deze week hun voorsprong kunnen uitdiepen. Zij plaatsten zich wel voor de kwartfinales van respectievelijk het ATP-toernooi in Wenen en Bazel. Berrettini, de achtste en laatste die zich virtueel plaatst, heeft nu al 245 punten meer dan onze landgenoot. Goffins achterstand op Bautista Agut, ook nog niet uitgeteld, bedraagt 205 punten.

De Luikenaar moet dus minstens de halve finales halen in Parijs-Bercy, het laatste toernooi waar er punten te rapen vallen. Met een plaats bij de laatste vier schrijft hij 360 punten bij op zijn conto. Maar Goffin moet dan wel hopen dat Berrettini en Bautista Agut slecht scoren in de Franse hoofdstad. Idealiter schopt Goffin het tot de finale in de Franse hoofdstad, aangezien die 600 punten oplevert. Dan kan een tweede deelname aan de Finals hem bijna niet ontsnappen. .

Meer over David Goffin