Scholieren volgen sloop Concentra-gebouw

Scholieren volgen sloop Concentra-gebouw
Hasselt -

Vijf scholieren volgden donderdag de afbraak van de oude gebouwen van Het Belang van Limburg. Ze waren op de redactie te gast in het kader van de Youca Action Day.

Meer dan 15.000 Vlaamse jongeren engageerden zich om donderdag te gaan werken voor een bedrijf, een organisatie, een overheid of een particulier. Het loon dat ze verdienen, gaat naar het goede doel. Marin Geurts, Jorgo Morelli, Senne van Vugt, Tim Emmers en Hannelore Colla gingen een dagje aan de slag bij Het Belang van Limburg. Ze volgden de sloop van het oude Concentra-gebouw op de voet.

Al enkele maanden is puinverwerkend bedrijf Baldewijns uit Kuringen bezig met het ontmantelen van het oude gebouw. Na het slopen van de binnenbouw zijn Valère Lisens en zijn werkkrachten maandag begonnen aan de buitenwerken. Met drie machinisten en vier handlangers proberen ze elke werkdag de deadline tegen het einde van het jaar te halen.

De sloopwerken liepen wat vertraging op toen ontdekt werd dat de gebouwen nog heel wat asbest bevatten. De hulp van APB (Asbest Partners Belgium) werd ingeroepen om het verwijderen van de giftige delfstof veilig te doen verlopen.

De materialen van de sloop worden niet zomaar naar het stort gebracht. De firma Baldewijns probeert zo veel mogelijk schroot te recycleren. “We proberen alle materialen apart te leggen en te sorteren”, aldus Lisens.

Het beton wordt bijvoorbeeld gebruikt voor wegenwerken en afvoerbuizen voor picknickbanken. Zelfs het metselwerk van binnen wordt gerecupereerd voor de wegenbouw. Het restafval wordt uiteindelijk naar het stort gebracht.

Momenteel is de afbraak van het gebouw nog volop aan de gang, en vanaf januari 2020 gaat ook het oude magazijn tegen de vlakte om plaats te maken voor een nieuw. Dat zal toebehoren aan andere firma’s, die elk een deel van de grond en van het nieuwe magazijn gekocht hebben.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio