Interieur

Met deze tien tips van een interieurexpert wordt je huis een plaatje op Instagram

Print
Met deze tien tips van een interieurexpert wordt je huis een plaatje op Instagram

Foto: © Dorothee Dubois

Prachtige lofts, cottages of droomvilla’s met de meest in het oog springende interieurs staren je onbeschaamd aan op Instagram. Maar je hoeft niet over een klein fortuin te beschikken om je eigen woning Instagramwaardig te maken. Interieurstyliste Anne-Catherine Gerets deelt tips in haar tweede boek ‘Into Interieur’.

Met deze tien tips van een interieurexpert wordt je huis een plaatje op Instagram
Foto: © Dorothee Dubois

Tip 1: Gebruik altijd de drie vlakken van een ruimte: vloer, muur en plafond.

Om een ruimte gezellig te maken en karakter te geven, volstaan enkel meubels niet. De volledige ruimte moet aangekleed worden. Hang foto’s, kunst of een wandrek aan de muren en voorzie verlichting die in het interieur past. Een zogenaamde ‘gallery wall’, waarbij je een muur vol hangt met diverse foto’s, en eventueel kunstwerken of tekeningen is al enkele jaren razend populair. Een hangplant of hanglamp aan het plafond staat ook beeldig.

Tip 2: Stap af van een dressoir, een wandkast en een bijpassende tafel met stoelen voor in de leefruimte.

Hoewel een meubelset kopen de gemakkelijkste optie is, is het eindresultaat toch een tikkeltje saai. Hoe het dan wel hoort? Ga op zoek naar individuele stukken en match alles tot een geheel. Oude meubelstukken, die je erfde of op de vlooienmarkt op de kop tikte, geven je interieur een persoonlijke toets. Wil je wel wat geld uitgeven aan je woning, investeer dan in één designstuk en bouw hier je interieur verder rond op.

Tip 3: Groen is het nieuwe blauw.

Jarenlang was blauw de dominante kleur in interieurs, maar sinds kort heeft groen de fakkel overgenomen. Een groengeschilderde muur of groene fauteuil, het kan allemaal.

Met deze tien tips van een interieurexpert wordt je huis een plaatje op Instagram
Foto: © Dorothee Dubois

Tip 4: Dol op groen, maar niet bereid om de verfborstel erbij te halen?

Ook planten zorgen voor een vleugje groen in huis. Van droogbloemen in ruwe, imperfecte vazen tot een tropische indoor jungle, bij elk interieur past een plantenstijl. De populairste planten van dit moment zijn de ananasplant, bananenplant, watermeloenplant, pannenkoekenplant en avocadoplant.

Tip 5: Ook bloemen creëren een meerwaarde in je interieur.

Een boeketje verse bloemen fleurt je eettafel op en verspreidt meteen een heerlijke geur, maar ook droogbloemen zijn terug van weggeweest. Als je bloemen in je woning wil integreren, kan dit als volgt: in een vaas, verdeeld over een compositie van verschillende vazen, onder een stolp, vastgemaakt aan een krans, in een transparant kader en met knijpers aan een slinger.

Tip 6: Een gezellige avond bij de haard doorbrengen of nog wat administratie afronden op zaterdagmiddag.

Bij de inrichting van een ruimte speelt licht een essentiële rol. Hou daarbij zeker rekening met plekken die je donker wil houden om gezelligheid te creëren en plekken waar veel licht nodig is. Hoewel de basis van je verlichting aan het plafond zit, mag je zeker geen sfeerverlichting vergeten, zoals hanglampen, lampionverlichting, bureaulampen of vloerlampen.

Tip 7: Het gebruik van stoffen draagt ook bij tot een warme sfeer.

Tapijten, plaids, gordijnen, kussens, zelfs plantenmanden in verschillende stoffen en texturen zorgen meteen voor een grotere gezelligheidsfactor. Mix ook gerust allerhande stoffen dooreen, want tegenwoordig hoef je je gordijnen en kussens niet meer uit dezelfde stof te fabriceren. Hoe meer textuur, hoe beter.

Met deze tien tips van een interieurexpert wordt je huis een plaatje op Instagram
Foto: © Dorothee Dubois

Tip 8: Decoratie hoort in zowat elke ruimte van je woning thuis.

Plaats niet alles in de woonruimte, maar verdeel je vazen, kaarshouders, beeldjes en andere decoratie netjes over alle ruimtes van het huis. Plaats je decoratie ook bij voorkeur in composities of groepjes van verschillende objecten. Een geslaagde compositie bestaat uit spullen die telkens een verschillende hoogte en vorm hebben of uit een ander materiaal gemaakt zijn. Meestal zitten ze wel binnen dezelfde kleurgroep, dus passen ze op die manier wel bij elkaar.

Met deze tien tips van een interieurexpert wordt je huis een plaatje op Instagram
Foto: © Dorothee Dubois

Tip 9: Een persoonlijk, hip interieur creëren hoef helemaal niet duur te zijn.

De leukste en origineelste manier om dit te realiseren, is door dingen te pimpen of zelf te maken. Van lekker geurende kaarsen of een rekje uit rotan. Easy does it.

Tip 10: Woon je klein? Werk dan zoveel mogelijk met lichte kleuren.

In tegenstelling tot donkere kleuren zorgen die ervoor dat je ruimtes veel groter ogen. Geen fan van wit? Kies dan voor pastel, grijs of andere zachte kleurpaletten. Let er ook op dat je geen te grote meubels in een kleine ruimte plaatst. Dit doet de ruimte dan weer veel kleiner lijken. Met spiegels, glas en materialen uit koper, goud of zilver reflecteer je licht, zodat je ruimte meteen ruimer oogt.

Into Interieur” is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 24,99 euro.

Niet te missen