Zesdejaars basisschool Piramide bezoeken Fort van Breendonk

Print
Leopoldsburg - De voorbije weken werden de leerlingen van het zesde leerjaar van de basisschool Piramide uit Leopoldsburg ondergedompeld in de geschiedenis. Ze gingen samen op reis door de tijd. Om hen een duidelijk beeld te geven van het verleden, bezochten ze op maandag 7 oktober het fort van Breendonk.

Onder deskundige leiding van de gidsen kregen de leerlingen en leerkrachten een leerrijke rondleiding doorheen het hele fort. De leerlingen waren vooral onder de indruk van de inschrijvingsprocedure die de gevangen moesten doorlopen. Eerst werden de gevangenen binnen opgevangen en met hun gezichten tegen de muur geplaatst. Vervolgens verloren de gevangen hun identiteit. Drie belangrijke zaken werden hen ontnomen: hun kledij, hun taal en hun naam.

De leerlingen bezochten de voormalige keuken, waar ze ontdekten hoe weinig voedsel de gevangenen dagelijks voorgeschoteld kregen: 200 gram brood, 1 klontje suiker, waterachtige soep en koffie gemaakt van eikels. Ze brachten ook nog een bezoek aan de slaapkamers, bekeken een filmpje met de dagindeling van de gevangenen en namen een kijkje in de verhoorkamer. Om af te sluiten werd er even stilgestaan bij namen van al de gevangenen die ooit in het fort verbleven.

Het bezoek liet zowel op de leerkrachten als de leerlingen een diepe indruk na. Leerlinge Kato Swerts schreef nog het volgende over het bezoek: “Dit bezoek heeft me heel hard geraakt. Gevangenen werden geslagen, gepest, geduwd en het ergste was dat je half opgehangen werd in de verhoorkamer. Daarna lieten ze je gewoon vallen op een grote blok. Ik vind dat niet kunnen. De gevangenen hebben hun leven voor ons opgegeven, zodat wij nu een betere wereld hebben.”

Als klas en als school zet basisschool Piramide sterk in op herinneringseducatie, waarbij ze aandacht hebben voor kennis en inzicht, empathie en betrokkenheid activeren bij de leerlingen om tot slot samen te reflecteren over de uitstap. Ze willen de leerlingen prikkelen om historisch te denken en dit te koppelen naar de dag van vandaag, connectiviteit met de buitenwereld is erg belangrijk. Met deze uitstap wil de school de maatschappelijke betrokkenheid van haar leerlingen versterken. 

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio