Zuid-Korea versnelt plannen voor elektrisch rijden: zelfrijdende en vliegende auto’s

Print
Zuid-Korea versnelt plannen voor elektrisch rijden: zelfrijdende en vliegende auto’s

Themabeeld Foto: AFP

Zuid-Korea toont ambitie als het gaat om de ontwikkeling van zelfrijdende en elektrische auto’s. Met de nodige investeringen wil het land de uitrol ervan versnellen. Ook plannen voor vliegende auto’s maken deel uit van de strategie waarvoor overheid en bedrijven de handen ineenslaan.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei in toespraak dinsdag dat Koreaanse bedrijven zo’n 60 biljoen won, omgerekend 45 miljard euro, investeren in de autosector in de komende tien jaar. De overheid doet daar nog eens 2,2 biljoen won bij om de ontwikkeling van technologie te ondersteunen en de infrastructuur te verbeteren.

Het land houdt er rekening mee dat zelfrijdende auto’s tegen 2027 de weg op kunnen. Dat is drie jaar eerder dan men vroeger dacht. Moon denkt dat de ontwikkeling van de sector gepaard zal gaan met banen- en exportgroei. Tegen 2030 zal één op de drie auto’s die wordt verkocht een elektrisch of door waterstof aangedreven exemplaar zijn, aldus de president.

Hyundai liet al weten de komende zes jaar 41 biljoen won te willen investeren in zelfrijdende, slimme en elektrische auto’s. Bij dat bedrag horen ook investeringen in andere ondernemingen. De Zuid-Koreaanse automaker stak onlangs al omgerekend een kleine 1,5 miljard euro in een samenwerkingsverband met Aptiv, een Amerikaans bedrijf dat zich met technologie voor zelfrijdende auto’s bezighoudt.